Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Alpha 98.9 και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μίλησε για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας όπως την χορήγηση ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς, τις συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων και τέλος την έμφαση που θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά στην οικονομική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

Ads

Σχετικά με τη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι με την απόφαση του Αρείου Πάγου -απόφαση σωστή και βασισμένη στη διεθνή νομοθεσία-, δεν τίθεται θέμα έκδοσης των υπόλοιπων εφτά. Είναι όμως δεδομένο ότι η Τουρκία αξιώνει με πολύ ακραίο τρόπο να της επιστραφούν οι στρατιωτικοί, δείχνοντας να μην καταλαβαίνει και τη διάκριση των εξουσιών. Είναι άλλωστε γεγονός ότι στην Τουρκία όλες οι εξουσίες (καθώς και η τέταρτη εξουσία, δηλαδή τα ΜΜΕ) έχουν υποταχθεί στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή στον Ερντογάν.

H ελληνική κυβέρνηση έκανε μια κίνηση τακτικής, που ήταν να αμφισβητήσει όχι το αν θα δοθούν οι στρατιωτικοί πίσω στην Τουρκία, αλλά απλώς αν θα έχουν το στάτους του πρόσφυγα. Κανονικά η κίνηση αυτή θα έπρεπε να υποστηριχθεί ή τουλάχιστον να γίνει ανεκτή από την αντιπολίτευση, δεδομένου ότι απέναντι υπάρχει η Τουρκία που απειλεί με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς όμως για μία ακόμη φορά, το οποιοδήποτε ζήτημα που προκύπτει (είτε είναι οι πυρκαγιές, ο Ερντογάν ή η Βενεζουέλα) γίνεται αντικείμενο πολιτικής μικροεκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση και αυτό είναι λυπηρό για τη χώρα.

Αν έχει γίνει κάποιο λάθος στους χειρισμούς όλης αυτής της υπόθεσης των οκτώ, είναι το γεγονός ότι φτάσαμε σε τελικές αποφάσεις πολύ γρήγορα, ειδικά για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης -είναι άξιο απορίας πώς οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σε χρόνο ρεκόρ και ας ελπίσουμε να συμβεί το ίδιο και με τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, που ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια. Από “κει και πέρα, ενώ στην αρχή φάνηκε ότι οι στρατιωτικοί αυτοί ήταν κλασικοί πραξικοπηματίες -που μπορεί και να ήταν ή να είναι- στη συνέχεια όμως ο Ερντογάν, αντί να αξιοποιήσει αυτή τη νίκη της δημοκρατίας και το ότι δεν πέρασε το πραξικόπημα, χρησιμοποίησε κι αυτός τη νίκη της δημοκρατίας για να περάσει ακραία αντιδημοκρατικά μέτρα και βεβαίως η υπόθεση έχει περιπλακεί.

Ads

Εμείς θέλουμε να έχουμε σχετικά καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, και για το θέμα των προσφύγων, καθώς είδαμε τι συμβαίνει όταν αφήνει τους πρόσφυγες ανεξέλεγκτους. Το προσφυγικό έχει παίξει και παίζει καταλυτικό ρόλο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η οποία πάει να διχαστεί. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που γίνονται υπόγεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή, καθώς το μπλοκ των κρατών του Βίζεγκραντ, δηλαδή των κρατών της Κ. Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και μπαίνει μέσα τώρα και η Αυστρία) που πάει να δημιουργηθεί, ετοιμάζεται να κάνει απίστευτα πράγματα. Και όχι μόνο στο προσφυγικό -τα κράτη αυτά δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα- αλλά, σύμφωνα και με πληροφόρηση του κ. Κούλογλου, ορισμένα από τα κράτη αυτά θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στη γραμμή του Τραμπ και εντελώς κόντρα με την απόφαση και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί οι τύποι έχουν την ίδια κοινωνική και οικονομική φιλοσοφία με τον Τραμπ, γεγονός που θα προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα.

Ο εσωτερικός διχασμός στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε εξελίξεις μέσα στο 2018, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να δημιουργούν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων αφήνοντας τις χώρες αυτές στην τελευταία θέση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και ενωμένοι χωρίς μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

Ο Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης συνεννόηση στα διάφορα θέματα, ανεξάρτητα από τον αν είναι κάποιος στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, δεδομένου ότι έχει διαμορφωθεί ένα δύσκολο περιβάλλον στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο νέο πρωθυπουργό της χώρας, την διαφοροποίησή του από τους προκατόχους του και την επιθυμία του να υπάρξει λύση. «Το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει λυθεί με την σύνθετη ονομασία που προσπάθησε να προωθήσει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», τόνισε, «αλλά δεν τον άφησε ο Σαμαράς, γιατί ήθελε να κάνει δική του πολιτική καριέρα, με αποτέλεσμα να έχουμε μπλεχτεί σε μια απίστευτη ιστορία, στην οποία έχουμε χάσει διπλωματικές δυνάμεις κι έχουμε υποστεί μια ανεπανόρθωτη διπλωματική ήττα, καθώς όλες σχεδόν οι χώρες έχουν αναγνωρίσει την πρώην Μακεδονία ως Μακεδονία».

Αυτό το ζήτημα πρέπει να τελειώσει. Αν γίνει αυτό, μετά από χρόνια θα μας τοποθετήσει ξανά ως χώρα – πόλο σταθερότητας στα Βαλκάνια. Οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν καθόλου αυτή τη διαμάχη για το όνομα και θεωρούν ότι έχουμε τρελαθεί και εμείς με τους άλλους Βαλκάνιους. Αν βρεθεί λύση θα γίνουμε πόλος σταθερότητας, δεδομένης της κατάστασης της Τουρκίας και των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων της Βαλκανικής.

Ο κ. Καμένος κινείται ακόμη σε μια παλιά εθνικιστική γραμμή που είχε ακολουθήσει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου την πρώτη εποχή. Ανεξάρτητα της στάσης των ΑΝΕΛ, που γι” αυτούς είναι και θέμα πολιτικής επιβίωσης, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεννοηθούν και να προωθήσουν μια κοινή λύση στο θέμα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η ΝΔ που είναι η παράταξη που κληροδότησε το πρόβλημα στη χώρα. Το κληροδότησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το πρόβλημα, αν και ήθελε να το λύσει, αλλά πάνω στο ζήτημα αυτό έγινε νέο κόμμα, οικοδομήθηκαν πολιτικές καριέρες. Εκείνη την εποχή ήμουν ανταποκριτής στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και πήγαινα πολύ συχνά στα Σκόπια. Όλοι τότε θεωρούσαν την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα που θα μπορούσε να τους προστατέψει. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ καλές σχέσεις τότε. Η πτώση της χώρας στο διεθνές στερέωμα που μετά είχε και οικονομικές επιπτώσεις με τη χρεοκοπία  ξεκίνησε τότε, το 1991, όταν δεν αξιοποιήσαμε την πτώση του Τοίχους και την αναταραχή στα Βαλκάνια για να αναδειχθούμε σε δύναμη περιφερικής σταθερότητας. Εκείνη την εποχή η Μελίνα Μερκούρη ήταν σχεδόν εθνική ηρωίδα των Σκοπίων. Ήθελαν να κάνουν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική και στη Μύκονο. Κλείσαμε τα σύνορα χωρίς λόγο και παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του από την ιστορία αυτή και να το λύσει.

Τώρα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε τόσο την φαντασίωση ότι θα πέσει η κυβέρνηση και θα γίνουν εκλογές, μια επειδή δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, μια για το «Μακεδονικό». Στην Ελλάδα ο κόσμος περνάει ακόμη πολύ δύσκολα. Υπάρχει μια μερίδα της μεσαίας τάξης που έχει φτάσει στα όριά της με τους φόρους, έχει κάψει και το λίπος, έχει εξαντλήσει τις καταθέσεις που είχε. Η μάχη το 2018 θα κερδηθεί – και οι εκλογές θα κερδηθούν το 2019 όταν θα γίνουν – από το ποιος θα κερδίσει τη μεσαία τάξη. Πρέπει να υπάρξουν σαφέστατα μέτρα ελάφρυνσης γιατί υπάρχει μια μερίδα κόσμου που υποφέρει.

Το ηχητικό της συνέντευξης: