«Στην Ελισαβετιανή εποχή οι ηθοποιοί θεωρούνταν και πληρώνονταν ως απλοί “τεχνίτες”. Άξιοι συνεχιστές των Τυδώρ, η ελληνική κυβέρνηση μάς επιστρέφει σε δεδομένα μεσαίωνα…»

Ads

Με αυτό τον τρόπο οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τον τίτλο σπουδών τους.

Στην ανοιχτή επιστολή τους τονίζουν ότι η απόφαση αυτή καθιστά το πτυχίο τους διακοσμητικό, και στην ουσία τους στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης. Ακόμα περισσότερο όμως, όπως αναφέρουν, δημιουργεί τις συνθήκες για υποβάθμιση των επαγγελματικών απολαβών τους με την πρόφαση του “ανειδίκευτου εργάτη”, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων ολοένα και εντείνεται.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Στην Ελισαβετιανή εποχή οι ηθοποιοί θεωρούνταν και πληρώνονταν ως απλοί “τεχνίτες”. Άξιοι συνεχιστές των Τυδώρ, η ελληνική κυβέρνηση μάς επιστρέφει σε δεδομένα μεσαίωνα…

Ads

Στις 17/12/22 υπεγράφη προεδρικό διάταγμα (85/22 ΦΕΚ 232/17-12-22), βάσει του οποίου το πτυχίο όλων των δημόσιων, ημιδημόσιων και ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών εξισώνεται με το απολυτήριο του Λυκείου, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ως “μεταλυκειακή φοίτηση”!

Με το σκάνδαλο Λιγνάδη το 2021 ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου και ξεκινά μια συζήτηση για τις παθογένειες του θεατρικού χώρου σε επαγγελματικό και φοιτητικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2022 ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης προεξαγγέλλει την συγκρότηση διυπουργικών ομάδων με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Με πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, συστήνεται τον Νοέμβριο του 2022 διημερίδα με θέμα “Δυσλειτουργίες και Προοπτικές” των δραματικών σχολών.

Με τα δεδομένα αυτά, μας φαίνεται αδιανόητη η υπογραφή του εν λόγω προεδρικού διατάγματος καταρχήν, κι ακόμα χειρότερη η απουσία του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού (στο οποίο και υπαγόμαστε) από τους υπογράφοντες.

Η απόφαση αυτή καθιστά το πτυχίο μας διακοσμητικό, ένα “απολυτήριο Λυκείου” πάνω στο απολυτήριο Λυκείου, πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση που προϋπήρχε για την παροχή βασικής μέριμνας στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (μειωμένο κόμιστρο, σίτιση, στέγαση) και μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ανοίγει τις πόρτες για ενδεχόμενη υποβάθμιση των επαγγελματικών απολαβών μας με την πρόφαση του “ανειδίκευτου εργάτη”, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων ολοένα και εντείνεται.

Παίρνουμε θέση και απαιτούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει για την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 85. Στηρίζουμε την κατάληψη και τις δράσεις που οργανώνουν οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου, απέχουμε από τα μαθήματα της σχολής.

Καλούμε σπουδάστριες και σπουδαστές , καθηγήτριες και καθηγητές, κι όποιον άλλον θέλει να στηρίξει, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βασιλικό Θέατρο (δίπλα στον Λευκό Πύργο) αύριο, Παρασκευή 23/12/22 στη 1:00 μ.μ.
Σπουδάστριες και σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος»