Η Μαρία Ανδρονικίδου δούλεψε για 36 χρόνια στον τραπεζικό τομέα. Στο dealing room και στο επενδυτικό κομμάτι. Μετά ήρθε η εθελουσία. Κι αν αναρωτιέστε τι κάνει ένα golden girl μετά την εθελουσία, η Μαρία δεν αναρωτήθηκε καθόλου. Γιατί ήξερε! «Ήξερα από την επόμενη ημέρα ότι θα ασχοληθώ με το φαγητό» λέει στο tvxs.gr. Έτσι δημιούργησε το εργαστήριο «Marie & Antoinette» που παρασκευάζει χειροποίητες πίτες και τάρτες

Ads

Τη Μαρία, τη γνωρίσαμε στις Βρυξέλλες στο διήμερο εκδηλώσεων «Ένα καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα» που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με τη συνεργασία της ΜΚΟ A discovery network και του Greekgastronomyguide.gr

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος σε έκθεση. Η επιχείρηση λειτουργεί μόλις τέσσερις μήνες. Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι που περιλαμβάνει μια χαμένη πτήση φτάνει στις Βρυξέλλες. Οι 9 πίτες της με 3 διαφορετικές γεμίσεις θέλουν ψήσιμο. Θα βρει το στήριγμα που χρειάζεται στο φιλόξενο «Φίλεμα», το εστιατόριο του Μάνου Μακρυγιαννάκη – βραβευμένο με χρυσό σκούφο – υποστηρικτή της εκδήλωσης. Με τις πίτες της πια και τις μπροσούρες τις στα αγγλικά καταφτάνει στη γκαλερί Θεώρημα. Οι πίτες γίνονται ανάρπαστες. Δεν μένει ούτε ψίχουλο. 

image

Ads

Στην παρουσίαση στις Βρυξέλλες

Για την επόμενη παρουσίαση στο ευρωκοινοβούλιο δεν έχει πια πίτες. Είναι όμως αποφασισμένη να φτιάξει! Η κ. Μαρία, φίλη της μητέρας Αντουανέτας, μόνιμος κάτοικος Βρυξελλών θα σταθεί συμπαραστάτης. Μαζί θα κατεβούν στην αγορά, θα βρουν τον αντιπρόσωπο ελληνικών προϊόντων και θα προμηθευτούν τα υλικά. Η ζύμη θα ανοίξει – χωρίς πλάστη (!), οι πίτες θα ψηθούν κι όταν πια θα φτάσουν στο ευρωκοινοβούλιο τα ταψιά τους θα αδειάσουν με χαρακτηριστική ευκολία και πολύ κολακευτικά σχόλια.

Τι λέει η ίδια για αυτή την εμπειρία της; «Επιβεβαιώθηκε η πίστη μου πώς το προϊόν μου είναι άκρως εξαγώγιμο και άριστο. Ήρθα σε επαφή με ανθρώπους της αγοράς, έλυσα δυσκολίες που αντιμετώπισα, οδηγήθηκα στα επόμενα βήματα, άνοιξε ένας νέος ορίζοντας με καινούργιες ιδέες και προοπτικές». 

Πώς όμως η Μαρία αποφάσισε να ασχοληθεί με την παρασκευή της πίτας; «Η ιδέα για τη δραστηριότητά μας γεννήθηκε από την μαμά Αντουανέτα που μεγαλώνοντας πια, αραίωσε την παρασκευή της πίτας που αποτελούσε ένα βασικό διατροφικό στοιχείο της ημέρας μας. Γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα για πρωινό, τυρόπιτα για δεκατιανό, κιμαδόπιτα, κοτόπιτα, μακαρονόπιτα και κάθε είδους γέμιση για μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Πάντα υπήρχε μια γέμιση που αξιοποιούσε τα υλικά της κάθε εποχής. Χόρτα όλο το χειμώνα, μελιτζάνα και κολοκυθάκι το καλοκαίρι. Ακόμη και την άχαρη περίοδο της νηστείας, η φαντασία εκδηλωνόταν και υπήρχε η πεντανόστιμη εναλλακτική της χορτόπιτας, η κρεμμυδόπιτα». 

image

Η Μαρία εν δράση

«Στην αρχή τρόμαζα να ασχοληθώ με τις πίτες αλλά άρχισαν να μου τις ζητούν τα παιδιά. Η Αντουανέτα είχε σταματήσει πια να τις φτιάχνει συχνά κι όταν το έκανε γινόταν στο σπίτι γιορτή» εξηγεί η Μαρία Ανδρονικίδου. Το τόλμησε πάντως για να ανακαλύψει πώς έχει ταλέντο. «Το παλεύω δυόμισι χρόνια τώρα και προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς. Προσέχω την ποιότητα. Δεν κάνω έκπτωση καμία. Θέλω να αριστεύσω».  

Η εταιρεία ονομάστηκε «Marie & Antoinette» και αποτελεί statement. Η Αντουανέτα, η μαμά, είναι από την Ήπειρο. Ο μπαμπάς από τον Πόντο. Η ίδια η Μαρία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και οι επιρροές της προέρχονται από τη Βόρειο Ελλάδα. Έδεσσα, Καβάλα, Ξάνθη. 

image

Η Αντουανέτα 

«Η ονομασία της εταιρείας θα μπορούσε βέβαια να είναι στοίχημα με την ποιότητα. Στόχος μας να διατηρήσουμε τις συνταγές όπως τις αγαπήσαμε και να τις εμπλουτίσουμε σύμφωνα με τις νέες διατροφικές επιταγές και συνήθειες (φύλλο ολικής άλεσης, vegan)». 

Η Μαρία Ανδρονικίδου δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις συνταγές της Αντουανέτας. Πειραματίζεται και καινοτομεί, βάζει τη δική της πινελιά. Όταν μια παρέα της ζήτησε vegan γαλατόπιτα εκείνη την έφτιαξε με γάλα σόγιας, λεμονάκι ξύσμα και κανέλα. Και είχε μεγάλη επιτυχία. 

image

image

«Στην πίτα μπορείς να πειραματιστείς. Για παράδειγμα μια χορτόπιτα δεν είναι ποτέ ίδια, εξαρτάται από τα χόρτα της εποχής. Η πρασόπιτα δεν είναι καλή το καλοκαίρι. Τη μελιτζάνα δεν την κάνω τον χειμώνα. Η πίτα είναι τα υλικά της». 

Η Μαρία διαλέγει τα υλικά της στη λαϊκή, από μικρούς παραγωγούς. «Τους προτιμώ», λέει. Το λάδι που χρησιμοποιεί είναι από τη μεσσηνιακή Μάνη. Για το φύλλο της και κυρίως γι’ αυτό της ολικής άλεσης έχει δουλέψει με τεχνικό φύλλου για να τελειοποιήσει την τεχνική της. 

Η Μαρία έστησε το εργαστήριό της – με πολλές δυσκολίες και μετά από δυο χρόνια γραφειοκρατικής τρέλας – στο Νέο Ψυχικό (Τριανταφυλλίδη 22 και Βλάχου). Το εργαστήριο είναι επίτηδες γυάλινο, ανοιχτό, «για να μπορούν όλοι να δουν πώς γίνεται η παρασκευή κι όσοι δουλεύουμε μέσα να είμαστε κι εμείς πολύ προσεκτικοί και καθαροί». 

image

Το εργαστήριο

Τι θα βρείτε στο «Μarie & Antoinette»; Πίτες φρεσκοψημένες ή κατεψυγμένες σε βαθιά κατάψυξη για διατηρούνται φρέσκες. Τυρόπιτες με διαφορετικές γεμίσεις, χορτόπιτες με τυρί ή και νηστίσιμες, πρασόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα γλυκιά ή αλμυρή, μελιτζανόπιτα, κρεμμυδόπιτα, τάρτες γλυκές ή αλμυρές.

«Απευθυνόμαστε σ’ αυτούς που αγαπούν την ποιότητα, εκτιμούν τη γεύση και αναγνωρίζουν τη διαφορά του μαζικού και του χειροποίητου. Σ’ αυτούς που να μπορούν να ψήσουν την πίτα με ευκολία όταν τη χρειάζονται, αφού έχουν τη δυνατότητα να τη συντηρήσουν για μεγάλο διάστημα  λόγω της επεξεργασίας και για βαθιά κατάψυξη».  

image