Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν κι επισήμως στην Αθήνα προκειμένου από Τρίτη να ξεκινήσει και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρώσει τη συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών και θα οδηγήσει σε μία τρίτη δανειοδότηση της χώρας. Παραμονές της άφιξης τους το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σκιαγραφεί το προφίλ των τεσσάρων εκπροσώπων της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που αναμένεται να μας γίνουν.. γνώριμοι στο άμεσο μέλλον.

Ads

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα ξεκινήσουν τελικά την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα όπως αρχικά ανεμενόταν, με την ελληνική πλευρά να σημειώνει ότι τα αίτια της καθυστέρησης δεν είναι πολιτικής ή διπλωματικής φύσης, αλλά καθαρά τεχνικά.

«Οι σχολαστικοί τέσσερις» είναι ο τίτλος του άρθρου του Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό περιγράφει έναν έναν τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών ξεκινώντας από έναν γνωστό μας από την εποχή της τρόικας.

Ο έμπειρος

Ο Ντέκλαν Κοστέλο θα είναι ο άνθρωπος της Κομισιόν για την Ελλάδα. Ο Ιρλανδός στην καταγωγή, 48χρονος Ντέκλαν Κοστέλο είναι διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτηρίζεται από το γερμανικό περιοδικό ως ο «έμπειρος». «Η αποστολή του Iρλανδού εκ μέρους της Κομισιόν ίσως να είναι μήνυμα προς την Αθήνα ότι η Κομισιόν θέλει την τήρηση των συμφωνιών και αδιαφορεί για τις όποιες ευαισθησίες της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει το Spiegel.

Ads

Το outsider

Η σκληρή εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου χαρακτηρίζεται ως «outsider», που γνωρίζει την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τις χώρες της κρίσης, μια και απεστάλη το 2012 στην Κύπρο μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. «Η Ρουμάνα οικονομολόγος δημιούργησε εντάσεις στην Κύπρο, στην οποία βρέθηκε στις αρχές του 2013 και συνέδεσε τη θητεία της με το κούρεμα των καταθέσεων», υποενθυμίζει το περιοδικό, με αποτέλεσμα την μετέπειτα μετακίνηση της στη Σλοβενία.

Το Spiegel υπενθυμίζει ένα γεγονός από την εμπειρία της Βελκουλέσκου στην Κύπρο. «Διαστάσεις στον κυπριακό Τύπο έλαβε μια σύσκεψη που έγινε τον Μάρτιο του 2013 στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να προέβαλε νέες απαιτήσεις για τις τράπεζες, οι οποίες οδήγησαν σε έκρηξη τον Κύπριο πρόεδρο. “Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου|”, φέρεται να της είπε οργισμένος. Κάποιοι λένε ότι έριξε κάτω και μια καρέκλα».

Ο διακριτικός

Από το κουαρτρέτο δε θα μπορούσε να λείπει κι ένας Γερμανός. Ο Ράσμους Ρίφερ που επισκέπτεται την Ελλάδα για λογαριασμό της ΕΚΤ, χαρακτηρίζεται από το Spiegel ως «διακριτικός». Ο Ρίφερ εκπροσώπησε την Φραγκφούρτη στην Ομάδα των Βρυξελλών και προετοίμασε το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων από την EKT. Επίσης, διαθέτει προϋπηρεσία στην τριμερή της Πορτογαλίας.

Ο καινούριος

Τέλος «ο καινούργιος». Πρόκειται για τον Ιταλό Νίκολα Τζιαμαριόλι εκ μέρους του ESM, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τους όρους του νέου δανείου, δηλαδή την αποπληρωμή, τη διάρκειά του και τα επιτόκια.

Καταλήγοντας στο άρθρο του το Spiegel κάνει μία παρατήρηση: Οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι τόσο μισητοί, που σίγουρα χρειάζονται προσωπικό ασφαλείας…