Η κρίση στην ευρωζώνη θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου είναι τα σχέδια για μια τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη, μια κίνηση που θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος. Πάντως, παράγοντες της ΕΕ υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης, τόσο σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα όσο και σε εκείνο της Ισπανίας. Θετική δήλωση για την Ελλάδα επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που το Spiegel μεταδίδει πως η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί αλλά σε «δεσμευμένο» λογαριασμό.
 

Ads

Λίγες ώρες μετά τη φερόμενη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, αναμένοντας μια θετική δήλωση για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναμένεται να περιλαμβάνει μία παράγραφο για την Ελλάδα, στην οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα και θα παροτρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
 
Ωστόσο, δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις,όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν, την ίδια ώρα, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μόνο «εν παρόδω», καθώς δεν υπάρχει η έκθεση της τρόικας. Κατά τις ίδιες πηγές, η έκθεση της τρόικας, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα στο Eurogroup, αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.
 
Πάντως, η πρώτη θετική δήλωση για την Ελλάδα ήρθε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και πως θα τη στηρίξει, αρκεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.
 
Spiegel: Η δόση θα εκταμιευτεί σε «δεσμευμένο» λογαριασμό
 
Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα είναι ειλημμένη, παρά τις επίσημες αναφορές, και θα γίνει σε «δεσμευμένο» λογαριασμό, ώστε να μείνει μεν η χώρα στην ευρωζώνη αλλά χωρίς να μειωθεί η πίεση στην Αθήνα για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τη λύση αυτή καταρτίζουν με την τρόικα τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.
 
Με τα χρήματα από τον λογαριασμό αυτό θα πληρώνονται οι τόκοι και θα αποπληρώνεται το χρέος. «Πρόσθετα κενά στον προϋπολογισμό θα πρέπει να τα κλείσει η ίδια η Αθήνα», γράφει το Spiegel.
 
Από την πλευρά της, και η Suddeutsche Zeitung μιλά για εκταμίευση σε δεσμευμένο λογαριασμό, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, για αποπληρωμή του χρέους. «Μισθοί, συντάξεις και επιδόματα θα πληρώνονται εξ ίδιων μέσων», γράφει η εφημερίδα.
 
Μειωμένες οι προσδοκίες για τη Σύνοδο
 
Στη Σύνοδο των Βρυξελλών δεν αναμένονται λοιπόν αποφάσεις για την Ελλάδα, αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα ζητήματα που θα βρεθούν επί τάπητος, όπως προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων. Βασικό ενδιαφέρον του Βερολίνου στη Σύνοδο, είναι η προώθηση μιας στενότερης δημοσιονομικής ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
 
Λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έριξε στο τραπέζι της συζήτησης την ιδέα εγκαθίδρυσης ενός «υπερεπιτρόπου» Νομίσματος στις Βρυξέλλες, με εξουσίες επί των εθνικών προϋπολογισμών. Η δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού θα προέρχονταν σαφώς από την αναβάθμιση του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων σε «υπερεπίτροπο» και προϋποθέτει αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Η ιδέα συνάντησε όμως ενδοιασμούς στις Βρυξέλλες.
 
Σχετικά με την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, Γερμανός αξιωματούχος κατέστησε σαφές, την παραμονή της Συνόδου, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να βιαστεί να εγκαθιδρύσει μια ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το ορόσημο για τη δημιουργία ενός το έτοιμου εποπτικού σχήματος είχε τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και ήταν ο Ιανουάριος του 2013.
 
Εντούτοις, το Βερολίνο διεμήνυσε την παραμονή της Συνόδου ότι αυτός ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός και η συγκρότηση ενός τέτοιου οργάνου θα πρέπει να μετατεθεί για το μέλλον. Η παρελκυστική αυτή τακτική βρίσκει απέναντι τη Γαλλία και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς η ενιαία εποπτική Αρχή για τις τράπεζες αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) να μπορέσει να ρίξει κεφάλαια απευθείας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.