Σε πρόθεση του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να καθιερώσει χρηματικό πριμ για όσους πρόσφυγες ή μετανάστες αποφασίζουν να απέχουν από το δικαίωμα άσκησης έφεσης, μετά την απόρριψης της αίτησης ασύλου τους, αναφέρεται το Spiegel Online, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Ads

«Η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου. Ένα επιπλέον χρηματικό μπόνους ενδέχεται τώρα να διασφαλίσει ότι λιγότεροι πρόσφυγες θα στραφούν με έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης ασύλου τους», γράφει το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. 

Όπως γράφει, η ελληνική κυβέρνηση θέλει μελλοντικά να προσφέρει ένα επιπρόσθετο χρηματικό κίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να αποσύρονται από τη διαδικασία της έφεσης, ενθαρρύνοντάς τους έτσι να επιστρέψουν ομαλά στις πατρίδες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΜΟ) έχει εκπονήσει κοινό σχέδιο με την Ελλάδα, το οποίο εστιάζει ιδίως στους πρόσφυγες και μετανάστες των hotspot της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου, της Σάμου και της Κω, που είναι υπερπλήρη. 

Ads

Σύμφωνα με τον IMO, oι πρόσφυγες που οικειοθελώς αποφασίζουν να επαναπατριστούν, θα λαμβάνουν «μπόνους ύψους 500 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται στο αεροδρόμιο την ημέρα της αναχώρησής τους. (…) To πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Κομισιόν: τα τρία τέταρτα των κονδυλίων για τα μπόνους επαναπατρισμού προέρχονται από την ΕΕ». Μάλιστα το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 1.500 ευρώ για ειδικές κατηγορίες -γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους.

Εντούτοις, όπως σημειώνει το Spiegel, πολλές διεθνείς ανθρωπιστικές ΜΚΟ δηλώνουν την οργή τους: «Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο σχέδιο να υποστηρίζεται από έναν οργανισμό όπως ο IMO, ο οποίος προασπίζει τα δικαιώματα των προσφύγων», αναφέρει ο κ. Τσιτσελίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.