To Spiegel για άλλη μια φορά αναφέρεται στο θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές. Αυτή τη φορά οι έρευνες έγιναν από κοινού με δημοσιογραφικές ομάδες από το ολλανδικό ανεξάρτητο δημοσιογραφικό μέσο Lighthouse Reports και τη γερμανική εκπομπή Report Mainz του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD.

Ads

Σύμφωνα με το Spiegel αξιολογήθηκαν δεκάδες βίντεο και οι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με πάρα πολλούς αυτόπτες μάρτυρες.

Το Spiegel γράφει: «Το υλικό δείχνει χωρίς αμφιβολία: στο ανατολικό Αιγαίο θυσιάζονται ευρωπαϊκές αξίες για τη φύλαξη των συνόρων. Άνδρες με μάσκες, πιθανότατα Έλληνες συνοριοφύλακες, επιτίθενται ξανά και ξανά σε πλοιάρια προσφύγων. Σε μια περίπτωση, στις 4 Ιουνίου, το φουσκωτό των ανδρών με τις μάσκες χωρίς αμφιβολία ανήκει σε ελληνικό περιπολικό πλοίο. Ανήκει στην ελληνική ακτοφυλακή και φέρει τα διακριτικά ΛΣ-080. Στη συνέχεια η ελληνική ακτοφυλακή βάζει τους πρόσφυγες σε πλωτές νησίδες διάσωσης, τους ωθεί προς την Τουρκία και τους αφήνει στην τύχη τους. O τρόπος δράσης των Ελλήνων αποτελεί τομή. Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι η ελληνική ακτοφυλακή καθυστερεί διασώσεις και κάνει επικίνδυνες μανούβρες. Τώρα όμως θέτει ανοιχτά σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Χρησιμοποιεί εξοπλισμό διάσωσης για να θέσει ανθρώπους σε κίνδυνο».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Φωτογραφίες μεταναστών πάνω σε πορτοκαλί νησίδες διάσωσης εμφανίζονται εδώ και εβδομάδες στο Facebook και στο Instagram. ΜΚΟ όπως οι  Aegean Boat Report, Josoor και Alarm Phone μιλούν με τους πρόσφυγες και μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Ακτιβιστές έχουν καταγράψει από το τέλος Μαρτίου πάρα πολλές περιπτώσεις. Και η τουρκική ακτοφυλακή έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες με τις πορτοκαλί πλατφόρμες. … Τα αποκαλούμενα pushback παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα σε μια προσωπική διαδικασία χορήγησης ασύλου. Τα κράτη δεν επιτρέπεται να τους στέλνουν παρά τη θέλησή τους σε ένα μέρος που δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους».

Ads

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται και μαρτυρία ενός Παλαιστίνιου που ονομάζεται Amjad Naim: «Είναι το πρωί της 13ης Μαΐου και ο Παλαιστίνιος βρίσκεται σε ένα φουσκωτό σκάφος, έχοντας πληρώσει λαθρεμπόρους μεταναστών στην Τουρκία για το ταξίδι. Ο Νάιμ δεν ήταν μόνος στο σκάφος. Ήταν μια ομάδα τουλάχιστον 26 ατόμων και είχαν φτάσει σχεδόν στο νησί της Σάμου. Ο Νάιμ θυμάται ότι άκουσε ένα ελικόπτερο. Για τις επόμενες ώρες, οι επιβάτες θα φοβόταν τη ζωή τους», γράφει το Spiegel και προσθέτει: «Οι άνδρες με τις μάσκες πλησίασαν, λέει ο Naim, προσθέτοντας ότι θυμάται να βλέπει την ελληνική σημαία και αρκετές λέμβους».

«Πυροβόλησαν στο νερό, λέει, έσπασαν τη φουσκωτή σχεδία των μεταναστών με ένα γάντζο και κατέστρεψαν τον κινητήρα, σταματώντας έτσι το σκάφος λέει ο Naim, προσθέτοντας ότι άρχισε να κλαίει και έκρυψε το κινητό του τηλέφωνο στο εσώρουχό του», γράφει το περιοδικό.

«Στη συνέχεια, όπως φαίνεται στο βίντεο, η Ελληνική Ακτοφυλακή αποσυνδέει το σχοινί ρυμούλκησης, αφήνοντας τους πρόσφυγες στη μοίρα τους στη μέση της θάλασσας. Είναι πιθανό ότι η εμπειρία του Naim θα μπορούσε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι πιθανό ότι οι Έλληνες ναυτικοί απλώς έχασαν την υπομονή τους ή ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε ιδιαίτερα κακό πλήρωμα. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο Naim είναι προφανώς ένα μόνο θύμα μεταξύ πολλών. Υπάρχει ένα σύστημα πίσω από τις τακτικές. Σε μια κοινή έρευνα με το Lighthouse Reports and Report Mainz, το DER SPIEGEL ανέλυσε δεκάδες βίντεο και τα συνέκρινε με τα δεδομένα εκτός από το ότι μίλησε με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες», γράφει σημειώνοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Βολές κατά Μητσοτάκη

Το δημοσίευμα του Spiegel καταλήγει με μομφές για την πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που, όπως αναφέρεται: «είναι στην εξουσία από τον περασμένο Ιούλιο και έκτοτε έχει λάβει αρκετά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι λιγότεροι πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα. Είχε αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου και συντόμευσε την προθεσμία για ένσταση σε υποθέσεις ασύλου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι συνοριοφύλακες στον Έβρο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν προφανώς χρησιμοποιήσει πυρομαχικά εναντίον προσφύγων, πιθανόν να σκότωσαν τουλάχιστον έναν. Η κυβέρνησή του εξέτασε το ενδεχόμενο να εμποδίζει τα σκάφη προσφύγων με εμπόδια στη θάλασσα».

«Το κυνικό παιχνίδι που παρατηρείται στον Έβρο επαναλαμβάνεται τώρα στο Αιγαίο. Οι τουρκικές και οι ελληνικές ακτοφυλακές ωθούν τα σκάφη προσφύγων στα χωρικά ύδατα του άλλου, με τους ίδιους τους μετανάστες να πιαστούν στη μέση. Σε μια τέτοια κατάσταση, όσοι θέλουν να διασχίσουν το Αιγαίο χρειάζονται λίγη τύχη», καταλήγει.

Συνυπεύθυνη και η Frontex

Επίσης στην ιστοσελίδα του ARD που αναφέρεται στο ίδιο θέμα διαβάζουμε: «Η ελληνική ακτοφυλακή δεν αποδέχεται τις κατηγορίες. Οι άνδρες της ακτοφυλακής δεν φορούν μάσκες και τηρούν πάντοτε τους κανόνες δικαίου, απαντούν οι αρχές. Σε σχετικό βίντεο που αφορά περίπτωση στις 13 Μαΐου οι ελληνικές αρχές δεν παίρνουν θέση. Η Λουίζ Άμτσμπεργκ, επιτετραμμένη για θέματα μετανάστευσης από το κόμμα των Πρασίνων, θεωρεί πως συνυπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι και η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης των Συνόρων Frontex. Αυτή διαθέτει δικά της πλοία για τη στήριξη της ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο’. Τα pushback δεν μπορούν να γίνονται χωρίς τη γνώση και των άλλων δυνάμεων επέμβασης’, λέει. Η Frontex μετά από σχετική ερώτηση απάντησε πως τα κεντρικά δεν έχουν λάβει καμία έκθεση για τέτοιου είδους pushback από υπαλλήλους της Frontex”.

Πηγή: Spiegel, Deutsche Welle