Τις αντιδράσεις του νεοεκλεγέντα πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλή Μήτκα, καθώς και καθηγητών του Ιδρύματος, προκάλεσε το άρθρο του απερχόμενου πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, στο tvxs.gr με τίτλο «Το κυβερνητικό… Colpo Grosso στα πανεπιστήμια». Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», γίνεται λόγος για «άρθρο-παραλήρημα» και για «προσβολές». Ωστόσο, πίσω από την εκ πρώτης όψεως προσωπική αντιπαράθεση, η ουσία του πράγματος βρίσκεται αλλού: Οι πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ βρίσκονται στον αέρα καθώς είναι πιθανό να ακυρωθούν από το ΣτΕ, μετά την προσφυγή καθηγητή οποίος δεν επελέγη από το Συμβούλιο του Ιδρύματος ως υποψήφιος πρύτανης, ενώ παρανόμως στην επίμαχη συνεδρίαση δεν είχε κληθεί ο πρύτανης. Μάλιστα, ο κ. Μυλόπουλος δηλώνει στο tvxs.gr ότι του ζητήθηκε «από κύκλους που αντιδρούν τώρα», να μην πει την αλήθεια στο ΣτΕ για το θέμα.

Ads

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζεται ότι ο Γ. Μυλόπουλος στο άρθρο του «χρησιμοποιεί βαρύτατα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς σε βάρος συναδέλφων του καθηγητών, τους οποίους κατηγορεί ότι άβουλα και άκριτα τάχθηκαν στις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας με σκοπό την άλωση των πανεπιστημίων από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις».

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ, σχολιάζει ότι «το άρθρο του κ. Μυλόπουλου είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα του όσο και της τετραετούς θητείας του στο αξίωμα του πρύτανη» ενώ τον κατηγορεί πως αγωνιά «σχετικά με το μέλλον του στο δημόσιο βίο», προσθέτοντας ότι «μόνη διέξοδός του από τη διαφαινόμενη αφάνεια είναι η πολιτική καριέρα, για την οποία έκανε και θα κάνει τα πάντα. Εξ ου και οι επαναλαμβανόμενοι ύμνοι προς το ΣΥΡΙΖΑ».

«Ουσιαστικά διαστρεβλώνεται η κριτική που γίνεται στο άρθρο υποβιβάζοντάς την σε μια δήθεν προσωπική αντιπαράθεση. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας στηρίζεται σε ένα ψέμα, ότι δηλαδή δεν έκανα μία πολιτική κριτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τα πανεπιστήμια αλλά επιτέθηκα προσωπικά εναντίον των καθηγητών», αναφέρει ο Γιάννης Μυλόπουλος μιλώντας στο tvxs.gr.

Ads

«Είναι προφανές ότι τους ενόχλησε πάρα πολύ το άρθρο, γιατί λέει την αλήθεια, διότι αποκαλύπτει μία πολιτική η οποία εξυφάνθηκε τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Παιδείας πάρα πολύ προσεκτικά, δηλαδή την πολιτική της κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, της άλωσής τους από τα μέσα και τη στροφή τους προς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση», προσθέτει.

«Τώρα το αν είμαι ΣΥΡΙΖΑ ή δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι όλοι δικαιούμαστε να είμαστε κάτι, να πιστεύουμε σε κάποια πράγματα. Δεν καταλαβαίνω πού είναι η μομφή, έχει καταργηθεί ο πολιτικός βίος και ο πολιτικός λόγος; Γιατί αυτά ξαφνικά γίνονται αμαρτήματα», τονίζει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «ανεξάρτητα από τι πρεσβεύω και τι ψηφίζω, σε αυτή την πρυτανεία του ΑΠΘ, τέσσερα χρόνια, τα έβαλα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το ΚΚΕ, οι οποίοι αντιστοίχως τα έβαλαν μαζί μου. Γιατί θέλησα να κρατήσω ψηλά τις ακαδημαϊκές διεκδικήσεις του πανεπιστημίου και συγκρούστηκα κατά καιρούς με όποιους ήταν απέναντι σε αυτό». «Νομίζω ότι και η πρόσφατη μη έγκρισή μου στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κάτι λέει, ότι φέρθηκα ως πρύτανης και όχι ως πολιτικό πρόσωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται και το σχόλιο του νεοεκλεγέντος πρύτανη, Περικλή Μήτκα, που παραφράζοντας τον Καβάφη σημειώνει: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την θητεία σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις». Επικριτικός ήταν και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, Νίκος Μουσιόπουλος, ο οποίος ανέφερε σχετικά με τις πρυτανικές εκλογές ότι «το ποσοστό συμμετοχής υπερέβη το 80%», και πως «οι συνάδελφοι έχουν και τη δημοκρατική ευαισθησία και επαρκή ωριμότητα, ώστε να κάνουν χρήση της δυνατότητας αποχής από τη διαδικασία».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρύτανη, η ουσία του ζητήματος δεν βρίσκεται στο ποσοστό συμμετοχής αλλά στο ποιοι ήταν -ή μάλλον δεν ήταν-υποψήφιοι (για εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Ιδρυμάτος το οποίο προεπιλέγει τους τρεις υποψήφιους πρυτάνεις). «Όλοι καθηγητές οι οποίοι είχαν εναντιωθεί στο νόμο Διαμαντοπούλου και στην ίδρυση Συμβουλίων  Ιδρύματος, δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη ενός οργάνου το οποίο θα λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος», εξηγεί στο tvxs.gr ο κ. Μυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «καλώς ή κακώς είναι θέμα ηθικής τάξης». «Ψήφισε το 80% των μελών ΔΕΠ, αλλά τι επιλογές είχε; Αυτό ήταν το Colpo Grosso. Έλεγξαν τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων και έτσι και τους νέους πρυτάνεις  και επομένως αυτή τη στιγμή ελέγχουν απολύτως τα πανεπιστήμια», τονίζει.

«Περίμεναν να καλύψω την παρανομία»

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί  η από 20.5.2014 απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΑΠΘ με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης , Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης, ενώ δεν επελέγη ο ίδιος.  Ο νόμος για τα ΑΕΙ αναφέρει ότι στις αρμοδιότητες του πρύτανη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του, χωρίς ψήφο, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του Ιδρύματος, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, καθώς ο Γ. Μυλόπουλος δεν κλήθηκε στην επίμαχη συνεδρίαση. Τώρα, εν αναμονή της τελικής απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το αποτέλεσμα των πρυτανικών εκλογών στο ΑΠΘ βρίσκεται στον «αέρα».

«Το Συμβούλιο προχώρησε στις πρυτανικές εκλογές “αδειάζοντας” τον νόμο Διαμαντοπούλου, καθώς δεν κάλεσε τον πρύτανη, όπως τον κάλεσαν όλα τα άλλα πανεπιστήμια. Επειδή αποκαλύπτω και αυτή τη διάσταση, έχουν ένα επιπλέον λόγο να στρέφονται εναντίον μου. Περίμεναν από εμένα να καλύψω την παρανομία, κάτι που δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ», υπογραμμίζει ο κ. Μυλόπουλος.

Μάλιστα, ο απερχόμενος πρύτανης, αποκαλύπτει ότι του ζητήθηκε επιμόνως «από κύκλους που αντιδρούν τώρα, να μην πω την αλήθεια στο ΣτΕ για την παράνομη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών». «Ωστόσο εγώ ήδη έχω στείλει στο ΣτΕ τις απόψεις μου για το θέμα, καθώς είναι αλήθεια ότι δεν κλήθηκα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου», όπου επελέγησαν οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις.

Επίσης, επισημαίνει ότι πριν δημοσιοποιήσει το θέμα, πρότεινε «στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, να απεμπλέξει το πανεπιστήμιο από το δικαστική διαμάχη και από την ανωμαλία που θα προκληθεί». «Εφόσον το ΣτΕ, στην πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης κατά πλειοψηφία, 3 προς 2, αποφάσισε ότι πράγματι είναι μη νόμιμη πράξη η μη πρόσκληση του πρύτανη, πρότεινα να επαναληφθούν οι εκλογές μέσα στο καλοκαίρι», συμπληρώνει.

«Αλλά από αλαζονεία δεν το δέχτηκαν, για να μην παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος. Όταν λοιπόν αρνήθηκαν πεισματικά, επιμένοντας ότι τα έκαναν όλα απολύτως νόμιμα, τότε έστειλα μία επιστολή στον υπουργό Παιδείας. Στη συνέχεια, όταν μου ζήτησε το ΣτΕ στοιχεία για την υπόθεση, τους έστειλα τα στοιχεία που είχα στα χέρια μου. Αυτό τους ενόχλησε πάρα πολύ. Και εξ ου η αντίδραση του νεοεκλεγέντα πρύτανη», αναφέρει.

Τέλος, ο Γιάννης Μυλόπουλος, επισημαίνει ότι πρόκειται για «ένα βρώμικο παιχνίδι», που σκοπό έχει να απαξιωθεί ο ίδιος ώστε να «θαφτεί» η πραγματική ουσία της υπόθεσης, δηλαδή η παράτυπη εκλογή πρυτάνεως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.