H κατάτμηση της περιφέρειας – μαμούθ της Β’ Αθήνας αποτέλεσε κεντρικό αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όταν η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού και παρουσίασε η «Αυγή», για το σπάσιμο της Β’ Αθήνας σε μικρότερες περιφέρειες μπορεί και να αποτελεί την άβολη απάντηση σ’ αυτό το αίτημα. Και τούτο διότι, παρ’ ότι παραμένει ακόμη άδηλο το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το «πράσινο φως» για την κατάθεσή του, διαμορφώνει ήδη συνθήκες κλιμακούμενης πίεσης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και δη προς το Κίνημα Αλλαγής.

Ads

Η πίεση αυτή αποτυπώνεται στην προοπτική να αποτελέσει η κατάτμηση της Β’ Αθήνας το «όχημα» για να ξανανοίξει η συζήτηση περί ισχύος της απλής αναλογικής από τις επόμενες και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές – δηλαδή, να κατατεθεί στην Βουλή ως το προοίμιο μιας μεταγενέστερης επαναφοράς και της πρότασης για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το σπάσιμο και η αναμόρφωση των διοικητικών ορίων της Β’ Αθήνας προϋποθέτει επίσης πλειοψηφία 200 βουλευτών για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, όπως ισχύει και για την απλή αναλογική.  Οπότε, το Κίνημα Αλλαγής θα αναγκαστεί να αποφασίσει εάν θα ψηφίσει ή όχι μια πρόταση δικής του «πατρότητας», και αυτή η απόφαση μάλλον θα πρέπει να ληφθεί σύντομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να φέρει στην Βουλή την πρόταση για το σπάσιμο της Β’Αθήνας και, πιθανότατα, και του υπολοίπου Αττικής, στις αρχές του καλοκαιριού, μαζί με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση («Κλεισθένης»).

Ερωτώμενος ακριβώς, άλλωστε, εάν το εν λόγω σχέδιο θα γίνει και πρόταση νόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο 247:  «Υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης. Εδώ και καιρό έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση -εννοώ ακόμη και πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτέμβρη του 2015 ή του Γενάρη του 2015- ότι η Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας είναι μια γιγαντιαία Περιφέρεια, η οποία ευνοεί ειδικές σχέσεις των υποψηφίων με τα ΜΜΕ και ότι απομακρύνει τους εκλογείς από τους αντιπροσώπους τους… Νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών έχει πει, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Ads

Σε ό,τι αφορά την σύνδεση του συγκεκριμένου σχεδίου με το ενδεχόμενο επαναφοράς της πρότασης για άμεση ισχύ της απλής αναλογικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν συγκρατημένος: «Αυτή τη στιγμή», είπε, «δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από τη μεριά της κυβέρνησης. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας για την απλή αναλογική, πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, αν δεν κάνω λάθος. Πολιτικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με δική μας πρωτοβουλία, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Στην πράξη, το μήνυμα που έστειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν πως για να υπάρξει νέα συζήτηση, σ΄αυτήν την Βουλή, για την απλή αναλογική θα πρέπει να υπάρξουν πρώτα σαφείς ενδείξεις για αλλαγή στάσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – και, ουσιαστικά, από το Κίνημα Αλλαγής. Ενδεχομένως, δε, όπως σημειώνουν άλλα κυβερνητικά στελέχη μια τέτοια ένδειξη θα μπορούσε να είναι και η υπερψήφιση της πρότασης για το «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας.
Το εν λόγω μήνυμα έστειλε ακόμη πιο καθαρά και ο υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης ερωτώμενος για το ενδεχόμενο επαναφοράς της πρότασης για την απλή αναλογική: 

«Εμείς έχουμε πει», δήλωσε στον real fm, «ότι αν έχουν διαμορφωθεί οι όροι που θα οδηγήσουν σε επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει, πολύ ευχαρίστως να την επαναφέρουμε». «Τότε (κατά την αρχική κατάθεση της πρότασης) είχαν τεθεί», πρόσθεσε, «και κάποιες άλλες προϋποθέσεις –ήταν το σπάσιμο της Β’ Αθήνας- μακάρι  να μπορεί να εφαρμοστεί  στις επόμενες εκλογές διασφαλίζοντας 200 ψήφους».