«Μάλλον σύντομο» υπολογίζεται το διάστημα, στο οποίο o οίκος Standard & Poor’s θα διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default), σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου, Μόριτζ Κρέμερ.

Ads

 
Η χθεσινή υποβάθμιση της Ελλά δας από τον οίκο ήταν μία κίνηση αναμενόμενη μετά την ανακοίνωση του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI).
 
«Είναι προφανής η πιθανότητα να πρόκειται για μια σύντομη χρεοκοπία, που θα αρθεί», δήλωσε ο Κρέμερ στην τηλεόραση του Reuters Insider. «Το σημαντικότερο θέμα δεν είναι πότε θα αρθεί, αλλά αν θα είναι η τελευταία που συμβαίνει».
 
«Νομίζω ότι η αξιολόγηση που θα δοθεί μετά τη χρεοκοπία της Ελληνικής Δημοκρατίας θα δώσει κάποιες ενδείξεις για το ποιες είναι οι πιθανότητες μιας ακόμη αναδιάρθρωσης στο μέλλον», πρόσθεσε.
 
Σχετικά με την μελλοντική αξιολόγηση της Ελλάδας, η S&P σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, τις προοπτικές ανάπτυξης και το ύψος του χρέους που δεν θα αναδιαρθρωθεί. «Εκτιμούμε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και στα τρία αυτά μέτωπα».
 
Βουτιά 3,5% στο ΧΑ στον απόηχο της υποβάθμισης
 
Έντονες πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον Standard & Poor’s.
 
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:30, υποχωρεί στις 721,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,78%.
 
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,295 εκατ. ευρώ.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,69%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,50% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,34%.
 
Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο καταγράφει μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (+0,25%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,84%), της Υγείας (-4,98%) και των Πρώτων Υλών (-4,93%).
 
Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφει μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές της Eurobank (-10,38%), της Πειραιώς (-9,96%), της Alpha Bank (-9,49%), της Marfin Popular Bank (-8,24%), του Τ.Τ (-6,88%) και της Εθνικής (-6,25%).
 
Ανοδικά κινούνται 37 μετοχές, 97 πτωτικά και 17 παραμένουν σταθερές.
 
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Τεγόπουλος +20,00%, Περσεύς +19,87%, HOL +19,80% και PC Systems +18,52%.
 
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΑΧΟΝ Συμμετοχών -28,95%, Unibios -22,41%, Alapis -20,00% και Βαρβαρέσος -19,44%.