Σε 23 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι Έλληνες που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν.

Ads

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η πρώτη ομάδα, 8 ατόμων, απεγκλωβίστηκε την Κυριακή από Γάλλους στρατιωτικούς.

Ανάμεσά τους είναι και οι δύο  τραυματίες, οι οποίοι θα αναχωρήσουν για την Αθήνα, μέσω Αιγύπτου όπου βρίσκονται από χθες δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

«Αυτή τη στιγμή και τώρα μόλις που μιλάμε επιβιβάζονται στο αεροπλάνο για να πάνε στη Ρώμη. Με λεωφορεία από τη βάση τη στρατιωτική στη Ρώμη θα τους πάνε στο αεροδρόμιο και από εκεί θα επιβιβαστούν σε όποια πτήση είναι για Ελλάδα και το βράδυ ελπίζω να τους έχουμε εδώ», εξηγεί ο Παύλος Παγουλάτος, συγγενής εγκλωβισμένου στο Σουδάν.

Ads

Ακόμη 12 Έλληνες βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους.

Όπως αναφέρει γυναίκα εγκλωβισμένη μιλώντας στην ΕΡΤ: «Δεν έχουμε φύγει, είμαστε ακόμα εδώ. Προσπαθούσαμε χθες να φύγουμε, μας σταματήσανε, μας πυροβολήσανε και μας πήγαν πίσω. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή της εκκλησίας».

Το αεροσκάφος C-27 J Spartan που είχε μετακινηθεί στην Αίγυπτο, απογειώθηκε περίπου στις 17:00 το απόγευμα από την βάση Ασουάν προς το Τζιμπουτί και πριν λίγο προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.

Στο μεταφορικό αεροσκάφος επιβαίνουν ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, γιατροί και το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων.

Στο Τζιμπουτί θα παραληφθούν οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί και το ταξίδι επιστροφής θα έχει ενδιάμεσο σταθμό ξανά το Ασουάν στη Νότια Αίγυπτο. (5 ώρες είναι το ταξίδι έως την Αίγυπτο)

Η προσπάθεια απεγκλωβισμού συνεχίζεται στο Χαρτούμ. Υπάρχει επικοινωνία με τους Γερμανούς που έχουν διαθέσιμες θέσεις στο μεταφορικό αεροσκάφος που έχει φτάσει. Όμως τα πάντα εξαρτώνται από το πεδίο. Την κατάσταση που επικρατεί εκείνη την ώρα ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.