Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «επόμενη μέρα» στην υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική μετά την πρόσφατη έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση Σκουρλέτη τον Ιούλιο του 2016 για απόρριψη και επιστροφή της τεχνικής μελέτης της Μονάδας Μεταλλουργίας της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου. Υπενθυμίζεται ότι ήταν η εταιρεία που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του τότε υπουργού Ενέργειας.

Ads

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του ΣτΕ, «απερρίφθη και ο λόγος με τον οποίον είχε προβληθεί ότι, με την επιστροφή της τεχνικής μελέτης, η Διοίκηση απαραδέκτως αμφισβήτησε, ευθέως ή εμμέσως, την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης, που είχε αποτελέσει αντικείμενο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, και δεν συμμορφώθηκε προς τα κριθέντα με τις αποφάσεις 1492/2013 και 3191/2015 του Δικαστηρίου».

Η εν λόγω απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής της μεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης (του λεγόμενου flash smelting) στα εμπλουτίσματα των κοιτασμάτων των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Σκουριών, η οποία ενέχει   κομβικό ρόλο στην ισχύουσα σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο. Με άλλα λόγια, το ΣΤΕ με την συγκεκριμένη απόφασή του αποδέχεται την από μέρους της εταιρείας παραβίαση της σύμβασης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν όσοι έχουν γνώση των δεδομένων της υπόθεσης, ένα ακόμη πολύ σημαντικό σημείο της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία της μεταλλουργίας, δηλαδή της επεξεργασίας των κοιτασμάτων για την παραγωγή καθαρών πολύτιμων μετάλλων, για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας. Σε συμφωνία με τις προηγούμενες αποφάσεις του αλλά και με την απόφαση της Διαιτησίας, το Δικαστήριο ονομάζει τη μεταλλουργία “πυρήνα του επενδυτικού σχεδίου” – σε αντίθεση με την υποβάθμισή της που επί χρόνια προσπαθούσε να πετύχει η εταιρεία, προσβλέποντας στην τελική απαλλαγή της από αυτήν την  υποχρέωση.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων, μόνο μετά την έγκριση της τεχνικής μελέτης της μεταλλουργίας θα μπορούσε να εγκριθεί οριστικά το Επενδυτικά Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, κάτι που σημαίνει ότι η απόρριψη από το ΣτΕ του αιτήματος της εταιρείας για ακύρωση των αποφάσεων Σκουρλέτη επιστροφή της μελέτης οφείλει να παράγει άμεσα αποτελέσματα.

Η «επιχείρηση διάσωσης» από Χατζηδάκη, «στα κάγκελα» η τοπική κοινωνία

Όλα αυτά θα συνέβαιναν, εφόσον δεν είχαμε επιστρέψει σε συνθήκες «κανονικότητας». Κι αυτό γιατί την ώρα όμως που το Ανώτατο Δικαστήριο ρίχνει άκυρο στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κάνει ό,τι μπορεί για να τη «διασώσει». Έτσι, την αμέσως επόμενη μέρα της έκδοσης της απόφασης φρόντισε να αναρτηθεί στη «Διαύγεια» η ανάθεση σε δικηγορική εταιρεία, αντί 24.800 ευρώ, τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του ΥΠΕΝ και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. 

Η συγκεκριμένη προοπτική ήταν που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του δήμου Αριστοτέλη. Είναι ενδεικτικό πως σε έκτακτη μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, πάρθηκαν μια σειρά αποφάσεων (είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία), οι οποίες κατατείνουν στο να έχει λόγο στην όποια νέα σύμβαση, ενώ θεωρούν ως προαπαιτούμενο την τήρηση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία. 

Ειδικότερα, σε πολυσέλιδη ανακοίνωσή του, το δημοτικό συμβούλιο Αριστοτέλη ομόφωνα δηλώνει ότι:

«Παρακολουθεί με προβληματισμό τη δημοσιοποίηση που λαμβάνει χώρα σχετικά με την κυοφορούμενη αναθεώρηση της σύμβασης μεταξύ της “Ελληνικός Χρυσός” και του Ελληνικού Δημοσίου. Γι’ αυτό ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πριν την τελική σύναψη οποιασδήποτε νέας συμφωνίας που ενδεχομένως θα απαιτήσει και έκδοση νέας ΚΥΑ και αφού ενημερώσει σχετικά τη Διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη, να δώσει τον εύλογο χρόνο στη Δημοτική Αρχή, ώστε να μεταφέρει στην κυβέρνηση τις απόψεις του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτές θα εκφραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική συνεδρίαση, προκειμένου αυτές να ληφθούν υπόψη στο τελικό στάδιο, πριν την υπογραφή οποιασδήποτε νέας σύμβασης με την “Ελληνικός Χρυσός”.

»Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (μειοψηφούσης της παράταξης Ισχυρός Αριστοτέλης) δηλώνει ότι…θεωρεί την τήρηση των προβλεπόμενων από την ΚΥΑ όρων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της “Ελληνικός Χρυσός” στην περιοχή μας, ως σοβαρό προαπαιτούμενο καλής εκτέλεσης του σχεδιασμού της και αρμονικής συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό ζητά, είτε κατά την προκαθορισμένη το 2021, είτε σε πρωθύστερο χρόνο, επαναδιαπραγμάτευση της εν λόγω ΚΥΑ, να διατηρηθούν ακέραιοι και να βελτιωθούν όλοι οι σήμερα υπάρχοντες ευεργετικοί για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία όροι και προϋποθέσεις».

Τόλης Παπαγεωργίου: Αρκετά παίξαν στις πλάτες μας, δεν πάει άλλο

«Καταλυτική για τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός» χαρακτηρίζει μιλώντας στο tvxs την απόφαση του ΣτΕ ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη, επικεφαλής του συνδυασμού «Απαλλαγή», αλλά και μέλος του Παρατηρητηρίου Mεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου.

Αναφορικά δε με τις κυοφορούμενες μεθοδεύσεις για την υπογραφή νέας τροποποιημένης σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κύριος Παπαγεωργίου σημειώνει με νόημα ότι «πολύ πριν από την έκδοση της απόφασης αυτής η Ελληνικός Χρυσός είχε καταθέσει στον κύριο Χατζηδάκη ένα νέο επενδυτικό σχέδιο. Ενώ δηλαδή ακόμη δεν είχε λήξει η παλιά ιστορία, ενώ ακόμη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων είναι ισχυρή, ενώ δηλαδή η εταιρεία έπρεπε να συμβαδίζει με τις συμβατικές της υποχρεώσεις από την ισχύουσα σύμβαση και τον ισχύοντα  περιβαλλοντικό νόμο, αυτή κατέθεσε ένα νέο τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο. Προφανώς γιατί ήξερε η εταιρεία, όπως ήξερε και ο κύριος Χατζηδάκης ότι η συγκεκριμένη μεταλλουργική μέθοδος δεν μπορούσε να υπάρξει. Και βέβαια περιμένανε και την απόφαση αυτή του ΣΤΕ και είναι προφανές το γιατί. Η προσφυγή της εταιρείας έγινε το 2016. Ενώ σε όλες τις άλλες αποφάσεις που αφορούσαν την Ελληνικός Χρυσός το ΣτΕ έσπευδε να βγάλει γρήγορα την απόφαση, σε αυτή την ιστορία καθυστέρησε τρία χρόνια. Ο λόγος είναι σαφής: σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να βγάλει θετική για την εταιρεία».

«Έτσι λοιπόν προχωρήσανε σε νέο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο δεν προβλέπει τη μεταλλουργία και το flash smelting. Τώρα αν ο κύριος Χατζηδάκης φτάσει στο σημείο αντί -σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση- να στραφεί εναντίον της εταιρείας και να ζητήσει αποζημιώσεις, και φτάσει στο σημείο να συνεχίσει να συζητάει για νέα σύμβαση και νέο επενδυτικό σχέδιο με τον παραβάτη (και με δικαστική απόφαση πλέον), αυτό πλέον μένει να κριθεί από τους Έλληνες τόσο για τον ίδιο τον υπουργό όσο και για την κυβέρνηση» προσθέτει ο κύριος Παπαγεωργίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατό να μην παραδεχτεί κανείς ότι αυτός ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή και των αποφάσεων του αρμόδιου υπουργείου, είναι οι δημότες του δήμου Αριστοτέλη. Γιατί το 100% της δραστηριότητας αυτής είναι στον δήμο Αριστοτέλη. Κάναμε λοιπόν μια ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και ο δήμαρχος και εμείς ως αντιπολίτευση τονίσαμε ότι παραβιάζεται η σύμβαση. Μιλάμε για ομόφωνη διαπίστωση.

Με βάση λοιπόν αυτή τη διαπίστωση είπαμε εμείς, είπε και ο δήμαρχος -ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη της εταιρείας και είναι στέλεχος της ΝΔ- ότι εμείς δεχόμαστε να γίνει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο ερήμην ημών. Και ζητήσαμε τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη, η απάντηση της εταιρείας, η οποία παρίστατο μέσω του CEO της του κύριου Δημητριάδη ήταν σαφής, καθώς απάντησε “Εσείς δεν έχετε κανένα λόγο, είναι θέμα της κυβέρνησης και δικό μας. Όταν συμφωνήσουμε και υπογράψουμε κι όταν περάσει από τη Βουλή αυτή η συμφωνία, θα έρθουμε να σας την παρουσιάσουμε και τέλος”».

«Δουλέψαν στις πλάτες μας δύο φορές μια με την TVX το 2000, η οποία πτώχευσε το 2003 και μας άφησε ένα σωρό περιβαλλοντικές ζημιές, και λίγο μετά ξανάγινε νέα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός, όπου αμνηστεύσανε όλες τις αμαρτίες, όσα εκλήματα μας είχανε φορτώσει. Και τώρα με τη νέα εταιρεία που έρχεται να μας φορτώσει και αυτή τις αμαρτίες της, Σκουριές, Ολυμπιάδα, νερά, απόβλητα κλπ. Πάνε λοιπόν να κάνουν μια νέα σύμβαση ερήμην ημών. Αντιλαμβάνεστε καλά ότι αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Έτσι φτάσαμε στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και του δημάρχου και την αντιπολίτευσης, ότι “κύριοι, χωρίς εμάς δεν μπορείτε να αποφασίζετε για μας. Πρέπει κι εμείς να αποφασίσουμε για αυτή τη διαδικασία”» συνεχίζει ο κύριος Παπαγεωργίου και καταλήγει:

«Όπως καταλαβαίνετε στον κόσμο -κι όχι μόνο σε εμάς τους “αντιδραστικούς της antigold”- θεμελιώνεται η γνώμη ότι “πολύ παίξαν στις πλάτες μας και δεν πάει άλλο”. Εμείς θα περιμένουμε. Αν όμως ισχύσει αυτό που γράφεται, ότι δηλαδή η Eldorado gold θα παίρνει τις αποφάσεις για εμάς κι εμείς θα παραμείνουμε σιωπηλοί για να μας τα επιβάλουν, αντιλαμβάνεστε πως δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.  Γιατί εδώ φαίνεται πως δεν αποφασίζει ο υπουργός, αποφασίζει η Eldorado και επιβάλλει τις αποφάσεις της, εκβιάζοντας λέγοντας “κοίτα να δεις, μας είπες εμβληματική επένδυση και τώρα εδώ έτσι που φτάσαμε, είσαι υποχρεωμένος να μας υποστείς”. Αυτή είναι η ιστορία».

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση το ΣτΕ καταδεικνύει το απίστευτο μέγεθος της υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του

«Να επανατοποθετηθεί η κυβέρνηση» ζητά αναφερόμενος στο ζήτημα με δήλωσή του ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης και συνεχίζει: «Με την απόφαση αυτή, επικυρώνεται η απόφαση απόρριψης και επιστροφής της τεχνικής μελέτης για τη Μονάδα Μεταλλουργίας και κρίνονται ως ισχυροί και βάσιμοι δύο από τους λόγους της επιστροφής: ο λόγος που αφορούσε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος (και άρα τον βαθμό διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος) και –κυρίως– ο λόγος που αφορούσε τις πιθανές επιπτώσεις της μεθόδου flash smelting στους εργαζόμενους και το περιβάλλον, από τη διαφυγή σημαντικών ποσοτήτων τοξικών απαερίων»

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν για το ίδιο ζήτημα ότι «η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αντί-επενδυτική όπως συνειδητά ψευδώς (δηλαδή συκοφαντικά) μας επικρίνει η ΝΔ, αλλά ήταν μια κυβερνητική πολιτική που υπερασπιζόταν και διασφάλιζε τους κανόνες για την περιφρούρηση του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζόμενων που όλες οι επενδύσεις οφείλουν να τηρούν. Θυμίζουμε ότι η επένδυση αυτή ήταν μία από τις 2-3 επενδύσεις που η ΝΔ είχε επιλέξει ως προεκλογική της σημαία για την προπαγάνδα της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληπτικούς λόγους αντιτίθεται στις επενδύσεις.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή καταδεικνύει το απίστευτο μέγεθος της υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Την ίδια στιγμή που μιλούν για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος, δίνουν γη και ύδωρ στην εταιρεία, αντί να απαιτούν και να επιβάλλουν σε αυτή να τηρήσει τις υποχρεώσεις».