Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση των δημόσιων ταμείων αλλά και των προκλήσεων τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση αποτελεί η σημερινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο tvxs.gr: Ένα «χάος» περιγράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας. Μία «συμφωνία κυρίων» για να περισωθούν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας αξιώνει άμεσα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Ads

Σύμφωνα με τους γιατρούς, «τα νοσοκομεία έχουν ‘στεγνώσει’ από πόρους, υλικά και προσωπικό», με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας, σημειώνονται ελλείψεις υλικών τα οποία απαιτούνται για κλασικές ορθοπεδικές περιπτώσεις (βλ. αρθροπλαστικές), διαδικασίες που αφορούν σε συμπτώματα καταρράκτη ή περιπτώσεις θεραπειών οι οποίες μονοπώλησαν τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία 24ωρα με φόντο καρκινοπαθείς πολίτες.
 
Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει «να σταματήσει αυτήν την κατρακύλα», διαμηνύει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, παραπέμποντας στις «ουρές» οι οποίες σχηματίζονται έξω από τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου 1,8 δις ευρώ για νοσήλεια ασθενών. «Χρειάζεται να καταβληθούν άμεσα τουλάχιστον τα μισά χρήματα για να πάρουν μπρος τα νοσοκομεία», σημειώνει ο κ. Βαρνάβας.
 
Ο ίδιος μεταφέρει ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται ραγδαία η εμφάνιση οριακών καταστάσεων στις δημόσιες υποδομές υγείας: «μόλις χθες ο υποδιοικητής του νοσοκομείου στη Λέρο ενημέρωσε ότι ξεμένουν από τρόφιμα και δεν είναι σε θέση να σιτίσουν τους ασθενείς». Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στον τομέα της καθαριότητας τον νοσοκομείων. Το γεγονός ότι σταματούν να εργάζονται υπάλληλοι οι οποίοι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία… υγειονομική βόμβα στο χώρο της υγείας.
 
Περιγράφοντας από την πλευρά του τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η «άσπρη μπλούζα», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εστιάζει στις χαμηλές αποδοχές του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 30 – 40%, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την ποιότητα της εργασίας τους.
 
Ο κ. Κουτσιουμπέλης αναφέρεται με τη σειρά του στην έλλειψη βασικού υγειονομικού υλικού, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει «παγώσει» πληρωμές προς φαρμακευτικές εταιρείες, επισημαίνοντας ότι δεν είχαν προηγηθεί οι απαιτούμενοι διαγωνισμοί για την ανάληψη έργου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί πως θα πρέπει να προβλεφθεί μία προσωρινή εξαίρεση, προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται βασικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων. Γενικότερα, άλλωστε, διαπιστώνει «ένα περίεργο παιχνίδι εν μέσω των εκλογών».
 
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναγνωρίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν πρακτικές διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, μέσα από την υπερβολική σε όγκο και κόστος συνταγογράφηση, παρατηρώντας πως «αρχικά, οι έμποροι φαρμάκου έδειχναν ανοχή στην καθυστέρηση των πληρωμών, αλλά πλέον τηρούν διαφορετική στάση λόγω της μείωσης των τζίρων». Σε κάθε περίπτωση, τονίζει την ανάγκη για μία «συμφωνία κυρίων» η οποία θα επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ.
 
Όσον αφορά ειδικότερα στο θέμα των τελευταίων ημερών, ο κ. Βαρνάβας εκφράζει την εκτίμηση ότι η έλλειψη φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: στη μειωμένη επιχορήγηση των νοσοκομείων από το κράτος, στο «κούρεμα» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και στο γεγονός ότι «σκλήρυνε» τη στάση της η μοναδική εταιρεία (μονοπώλιο) εμπορίας των συγκεκριμένων φαρμάκων στην οποία οφείλονται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηρίζει δε προσωρινή λύση, με την οποία θα έρθει ευθύς αμέσως αντιμέτωπη η επόμενη κυβέρνηση, τη συμφωνία να εξοφλείται η εταιρεία απευθείας από το υπουργείο Υγείας στο τέλος κάθε εβδομάδας.