Πολύ μεγάλη είναι πλέον η πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ ενώπιον της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού αλλά και όσων νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.

Ads

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Star προειδοποίησε για την κατάσταση αναφέροντας: «Τα νοσοκομεία είναι οριακά. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός της αύξησης τα νοσοκομεία δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν». Η κ. Παγώνη πρόσθεσε ότι: «Οι πληρότητες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι στο 70- 75% και στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στο 45%» ενώ τόνισε ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα τα δεδομένα θα συνεχίζουν να αλλάζουν.

Το ήδη δύσκολο έργο γιατρών και νοσηλευτών τους επόμενους μήνες θα γίνει ακόμα δυσκολότερο καθώς αναμένεται να εμφανιστούν και άλλες ιώσεις. Οι γιατροί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και ζητούν άμεσα ενίσχυσή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγές

Από την πλευρά της η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση γιατί τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά.

Ads

«Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό δεν θα αντέξουμε. Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι εισαγωγές», ανέφερε.

Παράλληλα, ανέφερε πως σαφώς και υπάρχει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως στα λεωφορεία υπάρχουν παράθυρα και αλλάζει ο αέρας, ενώ στα μπαρ που είναι κλειστοί οι χώροι αυτό δεν συμβαίνει. Επίσης, τόνισε πως ο ιός αποδεδειγμένα κολλάει πολύ λιγότερο όταν φοράμε μάσκα.