Σωρεία παραλείψεων στη διοίκηση, στη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου και στο μηχανογραφικό σύστημα της Attica Bank καταγράφει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ads

Το πόρισμα της ΤτΕ αναφέρεται σε 36 παραλείψεις σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, τη διαχείριση και κοστολόγηση του κινδύνου, τα συστήματα μηχανοργάνωσης της τράπεζας, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα «κόκκινα» δάνεια, ούτε σε συγκεκριμένα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι χθες η ΤτΕ παρέδωσε το εν λόγω πόρισμα με τα ευρήματα του ελέγχου, που παρουσιάζονται σε 152 σελίδες, στον κ. Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Το ανύπαρκτο μηχανογραφικό σύστημα

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου στην Attica Bank που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, η τράπεζα δεν διέθετε ούτε στοιχειώδες σύστημα Excel, ώστε να υπολογίζεται αυτόματα το επιτόκιο euribor και τα περιθώρια κέρδους στις χορηγήσεις. Δηλαδή ο υπολογισμός των επιτοκίων δεν γινόταν αυτόματα από το σύστημα, αλλά υπολογίζονταν με το χέρι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Ads

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα η τράπεζα δεν διέθετε καν κάποιο στοιχειώδες σύστημα back up, δηλαδή σύστημα ανάκτησης των δεδομένων της. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μιας κυβερνοεπίθεσης για παράδειγμα, η τράπεζα θα ήταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να «κρασάρει» το σύστημα και να χάσει όλα τα στοιχεία δανείων και καταθέσεων.

Όπως επίσης επισημαίνει η ΤτΕ, το μηχανογραφικό σύστημα δεν πέρναγε από κανένα έλεγχο, ούτε μία φορά τον χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος αν έπεφτε το σύστημα να πέσει και η τράπεζα.

Τα χαμένα δάνεια

Όπως επίσης αναφέρεται, για τη διαχείριση κινδύνου, ότι η τράπεζα είχε ανεπαρκή κριτήρια εταιρικού δανεισμού. Ο πελάτης δεν αξιολογούνταν με βάση την πιστοληπτική του ικανότητα. Η τιμολόγηση των δανείων δεν αξιολογούσε το ρίσκο και δεν αντικατόπτριζε τον κίνδυνο.

Τα λάθη ήταν πολλά και στο σύστημα που κατέγραφε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, από λάθος δεν υπολογίστηκαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 72 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα 555 δανειολήπτες είχαν από εταιρικά και δάνεια λιανικής 72 εκατ. ευρώ που δεν τα εξυπηρετούσαν στην ώρα τους και η τράπεζα θα έπρεπε να είχε λάβει τις ανάλογες προβλέψεις. Το Excel δεν μπορούσε, λόγω λάθους στο σύστημα, να «δει» αυτά τα δάνεια και η τράπεζα δεν είχε λάβει τις ανάλογες προβλέψεις.

Αποτέλεσμα του «τυφλού» συστήματος είναι η Τράπεζα Αττικής να έχει σήμερα τους χειρότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 57%. Σε δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 3,9 δισ. ευρώ (30 Μαρτίου 2016) τα καθυστερούμενα δάνεια ήταν 2,2 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις 1,5 δισ. ευρώ. ‘Ολα τα συστήματα της τράπεζας που κοστολογούσαν το ρίσκο και έπαιρναν προβλέψεις για τα δάνεια, αλλά και στάθμιζαν την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών της, ήταν διάτρητα και απαρχαιωμένα.

Κακοί διαχειριστές και κακοδιαχείριση

Τα προβλήματα δεν ήταν όμως μόνο αυτά, . Όπως γράφει το Έθνος αναλύοντας το πόρισμα της ΤτΕ, Η εταιρική διακυβέρνηση χώλαινε, καθώς υπήρχαν μέλη στο ΔΣ της τράπεζας και στις Επιτροπές που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου 4346/2015 για τις τραπεζικές διοικήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το πόρισμα και στη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης.

Οπως σημειώνουν οι ελεγκτές, μέρος της αύξησης κεφαλαίου της Attica Βank και συγκεκριμένα 57,35 εκατ. είναι παράτυπα γιατί θεωρούνται ότι καλύφθηκαν με αυτοχρηματοδότηση. Με απλά λόγια η τράπεζα χρησιμοποίησε 57,35 εκατ. ευρώ για να καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου και με ίδια μέσα και μέσω δανεισμού.

Επίσης, το πόρισμα αναφέρεται σε ομάδα δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν χωρίς να τηρηθούν οι τραπεζικοί κανόνες και η τραπεζική δεοντολογία. Διαπιστώνει το πόρισμα ότι πολλά δάνεια δεν έχουν νομική κάλυψη. Και ότι κάποια από αυτά βρίσκονται, στην κυριολεξία, στον αέρα.

Επίσης χορηγούνταν δάνεια χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικές εξασφαλίσεις. Και σε πολλές περιπτώσεις οι εγγυήσεις δεν παρέχουν ουσιαστικές εξασφαλίσεις. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων σε ορισμένα δάνεια είναι διάτρητα.

Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης του δανείου από την εκταμίευση έως ότου καταστεί μη εξυπηρετούμενο ήταν επίσης διάτρητος. Με αποτέλεσμα σε πολλά δάνεια η Attica Βank, ενώ τα collaterals (εγγυήσεις) έχαναν την αξία τους, δεν ζητούσε από τους επιχειρηματίες να φέρουν νέες εγγυήσεις.