Για «εκφοβιστικές τακτικές» και δημιουργία «κλίματος τρομοκρατίας» και «αντεκδίκησης» καταγγέλουν την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το σωματείο των εργαζομένων του.

Ads

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Ε.Μ.Σ.Τ, αφού χαιρετίζει «τη μεγάλη συμμετοχή – σε επίπεδα που κυμάνθηκαν πάνω από το ποσοστό του 50% – των εργαζόμενων του Ε.ΜΣ.Τ. στην πανεργατική απεργία στις 9/11/2022», τονίζει, ότι «για μια ακόμα φορά εκδηλώθηκε η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε αφενός τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αφετέρου τον δημόσιο χαρακτήρα του Μουσείου».

«Μαζί με τους χιλιάδες απεργούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στείλαμε το μήνυμα του αγώνα και της αντίστασης για την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.».

Στη συνέχεια, όμως, καταγγέλει «τις εκφοβιστικές πρακτικές της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, η οποία την ημέρα της απεργίας έστειλε e-mail – κοινοποιημένο προς όλο το προσωπικό του Ε.Μ.Σ.Τ., ζητώντας από την Υπεύθυνη Προσωπικού να μάθει ποιοι από το προσωπικό ΔΕΝ συμμετείχαν στην απεργία!».

Ads

«Είναι γνωστό», συνεχίζει το σωματείο, «ότι σε κάθε ανάλογη περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία συγκεντρώνονται από την Υπεύθυνη Προσωπικού, ώστε να βγει η μισθοδοσία του μήνα. Με αυτό το δεδομένο, ποια η σκοπιμότητα ενός τέτοιου e- mail, αν όχι η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και αντεκδίκησης απέναντι στους εργαζόμενους στο Ε.Μ.Σ.Τ.;

»Εκτιμούμε ότι τέτοιου τύπου αντεργατικές πρακτικές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κλίμα ποινικοποίησης των εργατικών διεκδικήσεων και αγώνων, που εντείνεται το τελευταίο διάστημα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

»Σε όλο το φάσμα των κινητοποιήσεων και των απεργιών, από την οινοποιία “Μαλαματίνα” και το πεδίο της εκπαίδευσης μέχρι τους χώρους της υγείας και των αστικών συγκοινωνιών, εργοδοσία και κράτος προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους/τις εργαζόμενους/ες και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες τους.

»Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Μ.Σ.Τ. να τοποθετηθεί δημόσια και να διαχωρίσει τη θέση του από τις συγκεκριμένες πρακτικές εκφοβισμού που υιοθετεί η Καλλιτεχνική Διευθύντρια.

»Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των στοιχειωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών και ότι δεν θα ανεχθούμε ενέργειες εργοδοτικής αυθαιρεσίας που στοχεύουν στην υπονόμευση της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζόμενων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα.

Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης».