To Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, μετά την είδηση της αποφυλάκισης με περιοριστικούς τριών βουλευτών της Χ.Α. Ανάλογη διάψευση έγινε και από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως επίσης από συνεργάτες του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Είναι, όμως, γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη γι αυτή την εξέλιξη, δεν την περίμενε και δεν είχε οργανώσει το επόμενο βήμα. Της Αγγελικής Σπανού. 

Ads

Ο πρωινός πανικός υποχώρησε στη διάρκεια της ημέρας όταν έγινε σαφές και από δικαστικές πηγές ότι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται διογκώνονται υπερβολικά. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρεται είναι ότι ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς να έχει προφυλακιστεί ούτε μία μέρα.

Στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πάντως υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και γκρίνια η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια. Αλλος “δείχνει” τον Αθανασίου, πράσινοι “δείχνουν” τους γαλάζιους και γαλάζιοι τους “πράσινους”, γενικώς κάτι τους φταίει και δεν ξέρουν πού και πώς να ρίξουν το ανάθεμα. Το κλίμα αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο και μόνο από το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που έγιναν συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξαν πρόθυμοι υπουργοί και βουλευτές να δώσουν τη μάχη της επικοινωνίας.

Νωρίτερα το πρωί, η Αγγελική Σπανού έγραφε για τις έκτακτες εξελίξεις: 

Ads

Το να πανηγυρίζει ένα κόμμα επειδή μόνο ένας βουλευτής του είναι προφυλακισμένος και τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες ο αρχηγός τους και δεκάδες μέλη του, είναι μία ιδιοτυπία που δεν μπορεί να ερμηνευθεί με λογικούς όρους και με τα κλασικά εργαλεία ανάλυσης. Ούτε, άλλωστε, μπορεί να εξηγηθεί εύκολα η άγρια χαρά που εκπέμπεται από διάφορους ανησυχούντες για τη σταθερότητα του κατηγορητηρίου που τώρα αυτοπροβάλλονται ως δικαιωμένοι. 

 Η προκλητική αποχώρηση των Η. Κασιδιάρη, Η. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου, με βρισιές και κλωτσιές, ήταν ενδεικτική του έργου που θα δούμε τις επόμενες μέρες. Αύριο θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, όπως είχε αποφασιστεί πριν από τη σημερινή εξέλιξη, και για την οποία έχει ζητηθεί απευθείας μετάδοση από τη Δημόσια Τηλεόραση. Αύριο, άλλωστε, έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων βουλευτές βαρύνονται με κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα.

 
Στα κομματικά επιτελεία δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν παραιτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκειμένου να προκληθούν επαναληπτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες, αλλά δεν μπορούν και να το αποκλείσουν. Σε κάθε περίπτωση, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν θα προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές και θα προωθήσει ρύθμιση με την οποία δεν θα επιτρέπεται η καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος παραίτησης, δηλαδή η άσκησή του κατ επανάληψη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη τηρούσαν νωρίτερα το πρωί στάση αναμονής και απέφευγαν τα πολλά λόγια. Στο παρασκήνιο δίνει και παίρνει η σεναριολογία και η ανταλλαγή εκτιμήσεων, που δεν φτάνουν όμως προς τα έξω. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε εντυπωσιακή σοβαρότητα αποφεύγοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων και μένοντας μόνο στην ουσία.
 
Μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της συμπολίτευσης υπάρχει αμηχανία και εκνευρισμός. Αλλωστε, τις προηγούμενες μέρες ελάχιστοι ήταν αυτοί που βγήκαν μπροστά για να υποστηρίξουν πολιτικά την προσπάθεια εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής. Αναλόγως των εξελίξεων στο δικαστικό πεδίο, το πιθανότερο είναι ότι σιγά σιγά θα διαμορφωθούν ομάδες που θα πάρουν θέση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
 
Η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμος Κεδίκογλου: “Το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές. Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο”.
 
«Ο αγώνας εναντίον της βίας και του νεοναζισμού δεν σταματά» είπε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, σημειώνοντας ότι η ποινική προδικασία αφορά τη Δικαιοσύνη, η οποία, όπως είπε, κάνει τη δουλειά της. «Το γεγονός ότι είναι ελεύθεροι δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι, είναι υπόδικοι. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες του Κράτους Δικαίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
 
«Θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, η οποία δεν υπήρξε. Η νομιμότητα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι η απάντηση σε όποιον παρανομεί και σε όποιον θέλει να προβεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Αυτή η νομιμότητα δεν υπηρετήθηκε» σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.