Ads

Την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή στην δραχμή θα βοηθήσουν την χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εξέφρασε ο οικονομολόγος και επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου (IFO), Χανς – Βέρνερ Ζιν. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι το σενάριο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ είναι υπερβολικό. 

 
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, ο Χανς – Βέρνερ Ζιν, τις χαρακτήρισε λάθος. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, μαζί με συναδέλφους του σχεδιάζουν δημόσια έκκληση προς την Ανγκελα Μέρκελ κατά των αποφάσεων.

Στο προσχέδιο που βρίσκεται στη διάθεση του Spiegel Online, τονίζεται ότι στην καγκελάριο ασκήθηκαν «πιέσεις» για να συναινέσει.

Ads

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι σε περίπτωση που διαλυθεί η ευρωζώνη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας θα πρέπει να «ξεγράψει» τις απαιτήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει έναντι άλλων κεντρικών τραπεζών. «Είμαστε παγιδευμένοι» λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος.

Η δημόσια έκκληση θα φέρει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του οικονομολόγου Μπερντ Ράφελχουσχεν, του πρώην προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Κλάους Τσίμερμαν, αλλά και του καθηγητή Στατιστικής Βάλτερ Κρέμερ.

Υπερβολικό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Στο μεταξύ, υπερβολικό χαρακτήρισε το σενάριο μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας την Τετάρτη στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR). Την ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Σόιμπλε και για τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ευρωζώνη να καταρρέει εάν καταρρεύσει η Ιταλία. 
Παράλληλα, σημείωσε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τρομακτικό, αλλά δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο» και αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος και της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση προκειμένου να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
 
«Κι εμείς έχουμε προβλήματα, αλλά τα λύνουμε. Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι», τόνισε και αναγνώρισε την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας του από τις εξαγωγές, άρα και την σημασία της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.
 
«Η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε λειτουργικές εξαγωγικές αγορές και σταθερό νόμισμα. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε πολλά να χάσουμε, επειδή ωφελούμαστε περισσότερο, καθώς είμαστε επιτυχημένοι. Για αυτό ακριβώς πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η Ευρωζώνη να παραμείνει σοβαρή», δήλωσε, αιτιολογώντας εμμέσως και τη στάση της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.