Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι στο Eurogroup θα υπάρξει μια συμβιβαστική συμφωνία. «Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Βερολίνο.

Ads

Για θετικά μηνύματα από το Βερολίνο κάνει λόγο και η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως απομένει το «πακετάρισμα» της συμφωνίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «πυρήνας» της συμφωνίας που κυοφορείται η πρόταση που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup, η αποκαλούμενη και ως «πρόταση Σόιμπλε». Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο, στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα βρίσκεται και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση.

Το ερώτημα είναι βέβαια ποια μορφή θα έχει αυτή η συμφωνία. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τις οποίες επικαλείται η Deutsche Welle, το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018 εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο.

Ads

Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρόκειται για μια υποτυπώδη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τέτοια διατύπωση που δεν θα συνιστά φυσικά «αλλαγή προγράμματος» και συνεπώς δεν θα αναγκάζει τον γερμανό υπ. Οικονομικών να ζητήσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής και δη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά καταρχήν ως τεχνικού συμβούλου αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

«Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.

Αυτό αφορά καταρχήν την ελληνική πλευρά αφού τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ μπορούν να είναι καταρχήν ικανοποιημένοι: οι κκ. Σόιμπλε και Μέρκελ εκπληρώνουν την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική τους ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώ τηρούν και την κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιευτεί άλλη δόση. Το ΔΝΤ από την πλευρά του μπορεί επίσης να είναι ικανοποιημένο αφού δεν χρειάζεται να καταβάλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες παροχές στην ελληνική πλευρά ώστε να υπαναχωρήσει από το αίτημα της άμεσης λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτά τα αντισταθμιστικά ενδεχομένως να είναι μαι ισχυρή αναφορά σε αναπτυξιακά μέτρα καθώς και μια μεγαλύτερη δόση.

Όμως μεγαλύτερη βαρύτητα για την Αθήνα θα έχει μια διατύπωση της συμφωνίας που θα μπορούσε να ξεκλειδώση την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Deutsche Welle σημειώνει επί αυτού του θέματος ότι οι τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τους υπουργούς Οικονομικών, αλλά εναπόκεινται στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ.