Για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ads

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε την πορεία του ελληνικού προγράμματος, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο.

«Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Ads

Η συνάντηση των δύο αντρών διήρκησε περίπου 70 λεπτά, χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο, μετά την ολοκλήρωσή της.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες σχετικά με την παρουσία του Πολ Τόμσεν στη συνάντηση των δύο υπουργών, στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από την αυριανή συνάντηση του Eurogroup.

Στην ατζέντα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ελληνικό προγράμμα και η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο κ. Τσακαλώτος είδε χθες τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ.

Η συνάντηση, διάρκειας πάνω από δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι οι «μήνες» που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί.
Σε ανάρτησή του στο twitter, o πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Τσακαλώτο ήταν καλή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις προκλήσεις για την Ελλάδα.

Χθες ο κ. Τσακαλώτος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου.Ο κ. Λιου κατανόησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά ωφέλιμη λύση στα προβλήματα μέσα σε εύλογο χρόνο, αλλά τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς «βοηθάει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» που πρέπει να συνεχιστούν.