Την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει από τη Ουάσιγκτον όπου συμμετείχε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μιλώντας στην «Καθημερινή» ανέφερε ότι ελπίζει ο Α. Σαμαράς να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Ads

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπ. Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα», σημείωσε.

Δηλώνοντας «ικανοποιημένος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», παράλληλα προειδοποίησε ότι δεν πρέπει η χώρα να επαναπαυθεί. «Ήταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική. Η χώρα σας θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, θα χρειασθεί χρόνος, και εδώ ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν στη σωστή κατεύθυνση που κινούνται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα «πάει καλά, καλύτερα από ό,τι αναμέναμε». Ως παράδειγμα έφερε τον τουρισμό, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα έχει πανέμορφα νησιά και ακτές, αλλά πριν από δύο χρόνια ο τουρισμός ήταν καταστροφή. Η χώρα ήταν πολύ ακριβή και όσοι πήγαιναν προς την Αν. Μεσόγειο κατέληγαν στην Τουρκία. Κι, όμως, πέρυσι, και αφού είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, ήρθε η καλύτερη τουριστική χρονιά της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Το κλειδί είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι πολιτικά ανεκτός. Αυτή είναι η δημοκρατία. Γι’ αυτό αναζητούμε τη σωστή ισορροπία. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των επόμενων ευρωεκλογών και στην Ελλάδα θα είναι ενθαρρυντικά».

Ads