Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

«Ισχύει ό,τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είπε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει». «Παραμένει ως έχει η απόφαση της γερμανικής Βουλής για την εμπλοκή του Ταμείου», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα με προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), σε δημοσίευμά της, επισήμανε πως οι υπόλοιποι δανειστές της Ελλάδας αυξάνουν τη πίεση προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η FAZ, επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές, γράφει ότι οι υπόλοιποι δανειστές επικρίνουν ολοένα και περισσότερο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, καθώς ενώ επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, εντούτοις αναβάλλει για μετά τις γερμανικές εκλογές την απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Σχετικά με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι αγορές έχουν αποτιμήσει όλα τα πιθανά σενάρια. Στη συνέχεια, άφησε αιχμές για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού συνεπάγεται την ανάγκη άμεσης συζήτησης των επεκτατικών μέτρων.