Στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συρρικνώνεται κάνοντας δυσκολότερη την υπερψήφιση των μέτρων που προωθούν, αναφέρεται ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη Financial Times. Παράλληλα, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως εναντιώθηκε σε πιέσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης να αποδεχθούν κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς του το είχε απαγορεύσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

 
Στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται με τίτλο «Ο Γιάννης Στουρνάρας προτρέπει την τρόικα να χαλαρώσει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα», ο υπουργός Οικονομικών ζητά από τους δανειστές να γίνουν περισσότερο ρεαλιστικοί σε αυτά που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ασκεί κριτική στην τρόικα για την «μαξιμαλιστική προσέγγισή» της στις διαπραγματεύσεις.
 
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. «Αν φέρουμε κάτι τέτοιο στη Βουλή πολύ απλά δεν θα περάσει».
 
Παράλληλα ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως ήταν ο ίδιος που εναντιώθηκε στις πιέσεις των Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους, καθώς του το είχε αποκλείσει ο Σόιμπλε. «Ο Σόιμπλε μου είπε: “Γιάννη, ξέχνα το”. Άρα δεν μπορεί να γίνει, επομένως τι μπορούσα να κάνω;», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Financial Times. 

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «όταν έρχονται οι δανειστές μας στην Ελλάδα πέφτει ο τζίρος των καταστημάτων καθώς ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε καταφθάνει η τρόικα».