Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον ΣΚΑΙ ο απελθών υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ένας εκ των βασικότερων πρωταγωνιστών του «σίριαλ» της ελληνικής κρίσης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Ads

Ο Σόιμπλε αρχικά σχολίασε πως «είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και τη Lehman Brothers, οι αγορές ανακάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η δομή της νομισματικής ένωσης». Και συνέχισε, σημειώνοντας πως «μία Νομισματική Ένωση με κράτη – μέλη που έχουν διαφορετική ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί και προβλήματα».

«Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους, δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις» σχολίασε ακόμη, απαντώντας στις αντιδράσεις των Ελλήνων για τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα. «Όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων στους άλλους, δεν οδηγείται κατά κανόνα σε καλά αποτελέσματα». 

Η Μέρκελ ήθελε το ΔΝΤ

Για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού ζητήματος, ο Σόιμπλε απάντησε πως ο ίδιος πίστευε ότι «το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. Η καγκελάριος Μέρκελ ήθελε και το ΔΝΤ, για να αποκτήσει περισσότερη αξιοπιστία το πρόγραμμα διάσωσης. Στο τέλος, μια χαρά τα βολέψαμε. Παρά τις όποιες δυσκολίες, καταφέραμε να διατηρήσουμε το ευρώ σταθερό».

Ads

Το time out και ο Βενιζέλος

Ο τέως, πλέον, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, είπε ότι δεν ήταν μόνο δική του άποψη, αλλά και πολλών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι η Ελλάδα έπρεπε να πάει ένα προσωρινό «time out» από τη νομισματική ένωση και να επανέλθει, όταν θα ανακτούσε την ανταγωνιστικότητά της, με την αλληλεγγύη της ΕΕ.

«Ο Βενιζέλος αρνήθηκε το time out από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε ο Σόιμπλε. 

«Έχω κάνει λάθη»

«Εγώ δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλλω στη Γερμανία, μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που έγιναν στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Ήταν δύσκολο για την Ελλάδα. Εγώ παρακολουθούσα πάντα με σεβασμό τις πολιτικές διαδικασίες και τις αντιστάσεις και την αντίθεση του λαού. Αλλά ήταν αναπόφευκτο. Πάντως ήταν απόφαση των Ελλήνων». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του χαρακτήρισε «ένα αστείο» τη δήλωσή του ότι οι Έλληνες θα πρέπει να του στήσουν άγαλμα όταν φύγει από τα πράγματα, ενώ παραδέχεται πώς και ο ίδιος έχει κάνει λάθη στο παρελθόν.

Για την περιόδο Σαμαρά

Αναφερόμενος στην περίοδο Σαμαρά, ο Σόιμπλε αρνείται ότι η Ελλάδα δεν πήρε, ως αντάλλαγμα για το πρωτογενές πλεόνασμα, την ελάφρυνση χρέους, λόγω της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα αφήνει αιχμές για τις πολιτικές επιλογές του τότε πρωθυπουργού. «Κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη φέτος το 2017. Τότε όμως ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του. Το δήλωσε και επίσημα στο Βερολίνο διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη  και επιπλέον, πλησίαζε η εκλογή ενός νέου Προέδρου για την οποία, αν θυμάμαι καλά, απαιτείται πλειοψηφία 60%. Χωρίς αυτή την πλειοψηφία διαλύεται η Βουλή  και κηρύσσονται νέες εκλογές». 

Για τον Τσίπρα

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι, όταν ακόμη ο πρώτος ήταν στην αντιπολίτευση και είχαν συναντηθεί, προ των εκλογών, του είχε ευχηθεί να μην τις κερδίσει, γιατί δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Όπως ανέφερε, σέβεται απόλυτα το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά, όταν δεν το κατάφερε, έκανε εκλογές και προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις.

Για το Βαρουφάκη και το Grexit 

Προσωπικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών σημειώνει ότι «αυτά που λέει απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους». Ερωτηθείς σχετικά με την επαναφορά του Grexit στο τραπέζι, το καλοκαίρι του 2015, ο Σόιμπλε το παρουσιάζει περισσότερο σαν μια επικρατούσα άποψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και όχι προσωπική του, ενώ τονίζει ότι το σκηνικό άλλαξε μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα «να δεχθεί κάτι που προηγουμένως απέκλειε».

Για το χρέος 

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, ο Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης. «Πιστεύω ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές». 

«Ο εφιάλτης τελείωσε»

«Κοιτάζοντας» προς στο μέλλον, ο Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «ο εφιάλτης έχει ήδη τελειώσει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη», ενώ τονίζει ότι ο όρος Grexit δεν αφορά το παρόν. «Το Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται. Και επαναλαμβάνω: η συμβουλή μου και προς τα ΜΜΕ είναι να μην δίνουν συνέχεια σε αυτές τις εικασίες, γιατί τελικά αυτό θα μας οδηγήσει σε κάτι που πραγματικά δεν επιθυμούμε, δηλαδή στην απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών».

Tέλος, εκφράζει την αισιοδοξία του και στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα, ώστε είναι απόλυτα απαραίτητο η Ευρώπη, μια Ευρώπη ικανή για δράση, να συμβάλλει ουσιαστικά στην σταθερότητα και στην ειρήνη».