Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Πέμπτη από τις ΗΠΑ ότι «αμέσως μόλις οι τρεις θεσμοί διαπιστώσουν κάποια πρόοδο σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα, θα δώσουμε το ‘ok’ για να εκταμιευτούν τα χρήματα». «Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να σου δανείσει σε τέτοια κατάσταση», είπε κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δανειστεί η Ελλάδα χρήματα από άλλες χώρες, εκτός ευρωζώνης. «Εάν βρει η Ελλάδα κάποιους στο Πεκίνο και τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα», τόνισε, ενώ επισήμανε πως ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία «και δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία».

Ads

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά το να ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητά της». «Ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα να ολοκληρώσει το 100% όσων ζητούνται», πρόσθεσε. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, με βάση τη συμφωνία που έχουμε, η οποία επεκτάθηκε δυο φορές, μπορεί να πάρει την δόση που εκκρεμεί εάν οι θεσμοί δώσουν αναφορά στο Eurogroup η οποία θα λέει ότι σε γενικές γραμμές έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ανατρέποντας τα όσα είχε υποστηρίξει μέχρι σήμερα περί «ακίνδυνου Grexit», όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε πως ένα Grexit «είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία». «Ότι και να συμβεί στην Ευρώπη, δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ελληνική περίπτωση, ως τη δυσκολότερη διάσωση που έχει κάνει η Ευρώπη.

«Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα», είπε και συνέχισε «είπαμε στην Αθήνα “αν δεν υλοποιήσετε τα μέτρα, δεν μπορούμε να σας δώσουμε τη δόση που εκκρεμεί”. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας, μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα. Όμως όπως σημείωσε «δεν γίνεται να βοηθηθεί μία χώρα, εάν η ίδια αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της».

Ads

Τέλος, ερωτηθείς για τα σενάρια Grexit, υπογράμμισε ότι τα μέσα ενημέρωσης γράφουν πολλές ανοησίες. «Έχω πει σε Γερμανούς δημοσιογράφους ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν πολύ παραπάνω από τους περισσότερους στη Γερμανία», υπογράμμισε. «Μια απόφαση για έξοδο από την ευρωζώνη θα ληφθεί μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Εάν η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα – εχουν πει ότι δεν θέλουν νέο πρόγραμμα – δηλαδή αν θέλουν τη δόση που εκκρεμεί, θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, αλλιώς θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ρωτήστε το Γιάνη Βαρουφάκη», κατέληξε.