«Ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας», τόνισε την Τετάρτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ads

Μιλώντας σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Αθήνα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα μόνο αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σε αυτό. 

Μάλιστα προέτρεψε τους δανειστές να συνεχίσουν να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση. «Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πριν το Euroworking Group

Σημειώνεται ότι η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έρχεται για ακόμη μια φορά – όχι τυχαία – λίγο πριν από μια κρίσιμη συνδιάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα, δηλαδή το αυριανό Euroworking Group που θα εξετάσει το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης. 

Ads

Με βοηθό… τον Ντάισελμπλουμ

Στο πλευρό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πάλι ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφού δήλωσε, χθες έκπληκτος από τη σκληρότητα των εκθέσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σήμερα ανήγγειλε ότι αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα η Ολλανδία θα σταματήσει να το χρηματοδοτεί, όπως θα κάνει και η Γερμανία. Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους. 

Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου: Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

«Χτύπημα» για Grexit και στο ευρωκοινοβούλιο από τη Γερμανία, με έναν από τους αντιπροέδρους, τον Γερμανό Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ να δηλώνει: 

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, το συντομότερο δυνατό, να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη αλλά να τη βοηθήσουμε να βγει από την Ευρωζώνη… Πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα». 

Τις δηλώσεις έκανε ο Γερμανός πολιτικός – που ανήκει στο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα – στην εφημερίδα Heilbronner Stimme και τις μεταδίδει η Handelsblatt, στην αγγλική της έκδοση. 

Ο Λάμπσντορφ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα το καταστήσει «παράνομο». 

Tageszeitung: Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας

Στο μεταξύ, σκληρή κριτική και μάλιστα με πρωτοσέλιδο άρθρο της εξαπολύει εναντίον του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, η εφημερίδα Tageszeitung. 

Η εφημερίδα κατηγορεί τον Σόιμπλε ότι συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας που θέλει να κάνει την Ελλάδα γερμανική αποικία, γι’ αυτό και ζητά μέτρα λιτότητας ενώ ξέρει ότι αυτά δεν λειτουργούν. 

Επίσης εκτιμά ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως φοβούνται πολλοί αλλά… ο Σόιμπλε καθώς η ύπαρξη της Ευρώπης κρίνεται στην Ελλάδα.