Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τα έψαλε… στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι η στάση του στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση δίχασε την ΕΕ και στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού. 

Ads

Σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά με αιχμές κατά του Μάρτιν Σουλτς, καθώς υποστηρίζει ότι ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει να προωθήσει απέναντι στους συντρόφους του την ανάληψη θέσης στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. 

«Δεν θα ήθελα να πέσω σε αυτό το επίπεδο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη του στο ARD. 

«Δεν πρέπει κανείς να το πάρει στα σοβαρά. Ας συζητήσουμε για κάτι σοβαρό» πρόσθεσε, αφήνοντας υπονοούμενα σχετικά με τον ρόλο του Μάρτιν Σουλτς και κάποιων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κρίση του ευρώ και στο θέμα της Ελλάδας.

Ads

«Όταν δείχνουμε μεγάλη αλληλεγγύη – και η Ευρώπη έκανε για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για κάθε άλλη χώρα – πολλοί δυσκολεύονται να δεχτούν ότι αυτό είναι σωστό και απαραίτητο. Όταν όμως η Ελλάδα ξανά και ξανά δεν τηρεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν αλληλεγγύη, να πείσουν» υποστήριξε. 

«Και σε αυτές τις προσπάθειες θα μπορούσε ο κ. Σουλτς να συμμετάσχει σε ό,τι αφορά τους συντρόφους του στην Ελλάδα. Πρέπει μόνο να φροντίσει να κάνουν πράγματι τώρα, ό,τι υπεγράφη τον Ιούλιο. Τότε θα προχωρούσαμε ήδη αρκετά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Με όλο τον σεβασμό, το να με κατηγορεί κανείς για έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν έχει καμιά σχέση με γνώση των προσώπων και των πραγμάτων».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μίλησε και για την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του περί «απρόσεχτου σκιέρ που θα μπορούσε να φέρει χιονοστιβάδα στο προσφυγικό» και πρόσθεσε ότι στηρίζει απόλυτα τη στάση της στο θέμα αυτό αλλά και την ίδια.