Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα αποδεσμευτεί η βοήθεια για την Ελλάδα στην επόμενη εβδομάδα, υποστήριξε σε δηλώσεις του, την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε. Έσπευσε, ωστόσο, να προειδοποιήσει ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η ευρωζώνη έχει επιλύσει την κρίση χρέους της Ελλάδας μετά την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) με τους ιδιώτες πιστωτές. Την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για το νέο δανειακό πακέτο, επιβεβαίωσε σήμερα το Eurogroup.

Ads

 
«Η Ελλάδα έχει σήμερα μια ξεκάθαρη ευκαιρία να ανακάμψει. Αλλά η προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αυτή την ευκαιρία. Θα ήταν μεγάλο λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι η κρίση επιλύθηκε. Έχουν την ευκαιρία να την επιλύσουν και θα πρέπει να το δουν» υποστήριξε σε δηλώσεις του, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δανειακό πακέτο θα εκταμιευθεί. Επισήμανε δε, ότι «περιμένουμε ισχυρή συμμετοχή» από το ΔΝΤ.
 
Ικανοποίηση από ΔΝΤ
 
Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση του προγράμματος περικοπής ελληνικού χρέους (PSI), στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε σήμερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
«Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που θα μειώσει δραματικά τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα συμβάλει στην βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του. Όπως σημειώνει, «αυτή η στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί στοιχείο κλειδί της συνεισφοράς όλων των πλευρών προκειμένου να τεθεί η οικονομία της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας».
 
Θετικά μηνύματα από Βερολίνο
 
Ικανοποιημένη δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
 
«Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους ενός κράτους στην ιστορία θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας. Η Αθήνα θα πρέπει τώρα να αξιοποιήσει την ευκαιρία προκειμένου να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες, φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις».
 
«Σημαντικό βήμα» χαρακτηρίζει την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, προσθέτοντας ότι «τώρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και να εισέλθει στην τελική του φάση το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
 
«Είναι στο χέρι της Ελλάδας να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Φ. Ρέσλερ, διευκρινίζοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα όλων των αγορών.
 
Ικανοποιημένος από την επιτυχή κατάλήξη του PSI δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εκτιμώντας ότι η απόφαση αποτελεί θετική είδηση, τόσο για το ελληνικό χρέος όσο και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ο Γερμανός πρόεδρος έσπευσε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι πλέον χρειάζεται μια ισχυρή αναπτυξιακή πρωτοβουλία.
 
Αίσθημα σεβασμού και αλληλεγγύης έστειλε στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το PSI. «Η Ελλάδα πέρασε ένα μεγάλο βουνό» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. «Το ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση αξίζει τον σεβασμό μας και όχι υπεροπτικούς τόνους» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.
 
Με τη συμφωνία για τη μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα» του χρέους της, «η Ελλάδα πέρασε ένα μεγάλο βουνό», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα «παίρνει τώρα μία ανάσα», για να δει κανείς ότι τα επί μέρους βήματα έχουν πετύχει και τώρα η πορεία είναι πραγματικά σε μία άλλη κατεύθυνση.
 
Σαρκοζί: Σήμερα λύθηκε το πρόβλημα
 
Με τη φράση «σήμερα λύθηκε το πρόβλημα» της ελληνικής κρίσης ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε τη μεγάλη αποδοχή από τους ιδιώτες πιστωτές της συμφωνίας για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. «Θα ήθελα να πω πόσο χαρούμενος είμαι που βρέθηκε μια λύση στην ελληνική κρίση, η οποία βάραινε την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο για μήνες», δήλωσε ο Σαρκοζί από τη Νίκαια, στη νότια Γαλλία.
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι με την εξέλιξη αυτή «γυρνάμε σελίδα στην χρηματοοικονομική κρίση».