Άκαμπτος στις θέσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκακνγκ Σόιμπλε τορπιλίζει ακόμα μία φορά το κλίμα εν μέσω των εντατικών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να καταβάλει πολλές προσπάθειες ακόμη και να μην περιμένει περαιτέρω υποχωρήσεις από τη Γερμανία. Στέλνει επίσης τις «ευχές» του για καλή δύναμη στην ελληνική κυβέρνηση και τονίζει ότι δε θα ήθελε να είναι στη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ads

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε στις 20 Φεβρουαρίου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και πως δεν μπορούμε να μιλάμε για εναλλακτικές. Σημείωσε επίσης ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είναι προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα και όπως σχολίασε «δυστυχώς είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό». Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είναι προϋπόθεση για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα. Της εύχομαι καλή δύναμη και φυσικά θα έχει κάθε υποστήριξη, όμως δεν μπορεί να αποφύγει την επίλυση του προβλήματος αυτού», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Όταν ρωτήθηκε αν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόιμπλε απάντησε: «Στις διεθνείς επαφές πρέπει να δείχνουμε πάντα σεβασμό: Οι Έλληνες ψήφισαν, αυτή είναι η εκλεγμένη από τους Έλληνες κυβέρνηση και έχει τις ευθύνες της. Παρεμπιπτόντως δεν θα ήθελα να αλλάξω θέση με τον Έλληνα συνάδελφό μου». Όπως είπε: «Είναι πιο δύσκολη από τη δική μου. Αλλά έχει το δικαίωμα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, ολόκληρη την κυβέρνηση, και γι’ αυτό τους εμπιστευόμαστε ότι θα κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε. Και αντίστοιχα θα πρέπει να μπορούν να περιμένουν από εμάς ότι θα τηρήσουμε αυτά που πάντα λέγαμε».

Ads

Πάντως ο Σόιμπλε απέφυγε να απευθύνει κάποια προειδοποίηση στους Έλληνες. «Οι Έλληνες γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα και το λένε και οι ίδιοι ότι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση. Γι’ αυτό δεν έχουν ανάγκη από προειδοποιήσεις. Τα προβλήματα έχουν τις αιτίες τους στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερη βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Και αυτό πρέπει να πούνε οι υπεύθυνοι στον ελληνικό λαό. Και τώρα η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Διότι σε ένα βαθμό βοήθεια είναι και η αυτοβοήθεια. Κάποια στιγμή οι Έλληνες πρέπει να φτάσουν στο σημείο που θα μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις να πετυχαίνουν αυτά που επιθυμούν να μπορούν να αντέξουν οικονομικά», είπε.

Έκανε γνωστό επίσης ότι αν και το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη, αναμένει πως θα συζητήσει το ζήτημα της Ελλάδας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι θα είναι επίσης παρόντες στη σύνοδο.