Ένα σχεδόν χρόνο μετά τον δραματικό διαπραγματευτικό μαραθώνιο Ελλάδας και Ευρώπης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο άνθρωπος που πυρπόλησε ουκ ολίγες φορές την πορεία των συζητήσεων, εμμένοντας σε όλο και πιο σκληρούς όρους για την τελική συμφωνία, ομολογεί ότι εκείνος ήθελε Grexit, αλλά ήταν η Άνγκελα Μέρκελ που δεν τον άφησε να το προκαλέσει.

Ads

Αυτό είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε δείπνο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε μια σημαντική συγκυρία με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό σε οριακό σημείο και μετά το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. Μιλώντας στο δείπνο για το ελληνικό ζήτημα ο σκληρός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά ότι «σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο δεν πρέπει να ρίχνει κανείς καθαρό κρασί».

Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο Σόιμπλε ανέτρεξε στις ημέρες πριν ένα χρόνο, όταν ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ τότε είχε πάρει διαφορετική απόφαση. «Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχε διαφωνία απόψεων, αλλά η απόφαση ελήφθη και την αποδέχθηκα». «Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Όμως ο Σόιμπλε είχε και καλά νέα από την Ελλάδα. «Οι αριθμοί από την αγορά εργασίας έχουν καλυτερεύσει, η οικονομία αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται», είπε.

Ads

Στο δείπνο επίσης κάλεσε τους παριστάμενους να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά φυσικά «όχι άνευ όρων και με κάθε μορφή», όπως τόνισε.

Όπως πάντως σημειώνει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle: «Οι ήπιοι τόνοι εξανεμίστηκαν όμως όταν αναφέρθηκε στο κούρεμα χρέους, που απέκλεισε στον αιώνα τον άπαντα. Σε απώτερο χρονικό διάστημα τοποθέτησε και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. “Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη”, είπε».