Η Ελλάδα «αξίζει τον σεβασμό για τις επιτυχίες της» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ads

 
Όπως γράφει σε άρθρο του, τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι καλύτερα από ό,τι υποθέταμε και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος συντελέστηκε ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν. «Όποιος δεν επιδεικνύει έστω λίγο σεβασμό σε αυτές τις επιδόσεις, δεν διαθέτει την ικανότητα για μια επαρκή και αντικειμενική συνεκτίμηση της κατάστασης», τονίζει.
 
Παράλληλα σημειώνει πως ο δρόμος για να συνεχίσει η Ευρώπη να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στο μέλλον είναι η συνεργασία των Ευρωπαίων. «Όποιος πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να αντλήσουμε κάποιο κέρδος εάν απαλλαγούμε από κάποια βάρη στην Ευρώπη, δεν έχει αντιληφθεί ότι στον σημερινό κόσμο η συνεκτίμηση αυτή είναι μυωπική», γράφει ο Βόλφγκανγκ Σόιπμπλε.
 
«Διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη μπορούμε να επιτύχουμε εάν καταφέρουμε να προωθήσουμε περαιτέρω την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», σημειώνει και υπενθυμίζει τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση εμπιστοσύνης που βίωσε το ευρώ.
 
«Ξαφνικά οι αγορές ανακάλυψαν ότι η Ευρώπη συνιστά ένα πολύπλοκο οικοδόμημα. Αυτό δεν ήταν καινούργιο, αλλά αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά», γράφει και συνεχίζει: «Σε αντίθεση με όλες τις προφητείες περί κατάρρευσης, αποδείξαμε ότι ακόμη και η πολύπλοκη δόμηση της Ευρώπης μπορεί να έχει επιτυχία».
 
«Σε αντίθεση με τις προβλέψεις το ευρώ δεν κατέρρευσε και παραμένει σταθερό (….) Οι χρηματαγορές δεν είναι πλέον ανήσυχες για το μέλλον της Ευρωζώνης, καθώς δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης», αναφέρει, ενώ για το μέλλον υπογραμμίζει ότι κατ’ αρχήν θα πρέπει να συνεχιστεί βαθμηδόν αυτή η πορεία και παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα οράματα. «Τους σκεπτικιστές και ανυπόμονους Ευρωπαίους θα πρέπει να τους πείσουμε στην κατεύθυνση αυτή», παρατηρεί ο γερμανός υπουργός.
 
Ο Γερμανός υπουργός αναφέρεται και στις πολιτικές κρίσεις που σημειώνονται σε κάποιες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι αυτές δεν προκαλούν πλέον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. «Η ευρωζώνη έχει βγει από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση της ιστορίας της», τονίζει και υπενθυμίζει πως ότι η Ιρλανδία και η Ισπανία εγκαταλείπουν στο τέλος του χρόνου τα μνημόνια, ενώ έπεται και η Πορτογαλία.