Η Γερμανία δεν θα στηρίξει ένα ελληνικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό είναι το νέο μήνυμα που στέλνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ads

Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται από τις αρχές του 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ, υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόσθεσε ότι αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετέχει αυτό θα αποτελεί ένα σήμα ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί γιατί οι προϋποθέσεις ύπαρξης του προγράμματος, η βάση του θα έχει καταστραφεί».

Κατόπιν υποστήριξε, θα χρειαζόταν ένα νέο πρόγραμμα, γι’ αυτό όμως θα χρειαζόταν η έγκριση της γερμανικής Βουλής.  

«Δεν θα έδινα τη συμβουλή να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου. Οι βουλευτές θα πουν ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν με όλη την ευελιξία που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να τηρήσουν αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί, οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα δεν υπάρχουν», λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ads

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση και νέο πρόγραμμα  με τον ESM στο ρόλο του ΔΝΤ. 

Στις 23 Ιανουαρίου η συνεδρίαση του ESM για το ελληνικό χρέος

Για τις 23 Ιανουαρίου ορίστηκε, στο μεταξύ, η συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του  ESM με στόχο να εγκρίνει τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, στη βάση της συμφωνίας της 5ης Δεκεμβρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με παρατηρητές από τους θεσμούς και τελεί υπό την προεδρία του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα γίνει τρεις ημέρες πριν το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup. 

Στην ατζέντα θα βρεθούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος: «Θα εξεταστούν πρώτα οι κανόνες που εφαρμόζονται σε όλες τις παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησής τους και της χρηματοδότησής τους, διασφαλίζοντας ότι οι δαπάνες των μέτρων απομονώνονται και θα καλυφθούν από την Ελλάδα, και ότι άλλα μέλη του ESM δεν επωμίζονται πρόσθετα κόστη» αναφέρεται σχετικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει επίσης τους κανόνες που ισχύουν για κάθε ένα από τα ακόλουθα μέτρα:

1. Ανταλλαγή ομολόγων. Τα νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και τα μετρητά θα αυξηθούν για να αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερά επιτόκια, θα μειωθεί ο επιτοκιακός κίνδυνος στην Ελλάδα.

2. Swap επιτοκίων. Ο ESM θα προχωρήσει σε ανάλογες συμφωνίες  για να σταθεροποιηθεί το κόστος της χρηματοδότησης της Ελλάδα και να μειώσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να κληθεί να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

3. Επιμήκυνση δανείων. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμo δανεισμό ώστε να εξομαλυνθεί με το χρόνο ωρίμανσης του ελληνικού χρέους. Η κίνηση αυτή θα σταθεροποιήσει επίσης το επιτοκιακό κόστος για την Ελλάδα.