Αντίστροφη μέτρηση για το αποψινό κρίσιμο Eurogroup, κατά το οποίο θα συζητηθούν εκ νέου οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το οικονομικό της πρόγραμμα και η Γερμανία κρατά σταθερά  σκληρή στάση. Την αμφιβολία του ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολγφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι λυπάται τους Έλληνες και χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση ανεύθυνη, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.  Ανήσυχος για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ads

«Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία σημείωσε επίσης ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική».

Όπως τόνισε, η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι προκειμένου να μην γίνει κάτι τέτοιο και να λάβει η χώρα περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να συμβάλουν ώστε η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Ads

Σχολιάζοντας το αν θα υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την αμφιβολία του. «Από ό, τι έχω ακούσει για τις τεχνικές συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ δύσπιστος, αλλά θα λάβουμε σήμερα μια έκθεση και εν συνεχεία θα δούμε», σημείωσε.

Σημειώνεται πως το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να είχε σύσκεψη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αντικείμενο τις  διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Τι είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ όταν έφτασε στο Eurogroup

Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κατά την προσέλευση του στο Eurogroup. Εξέφρασε την απαισιοδοξία του για κατάληξη σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο σημερινό Eurogroup στο ίδιο κλίμα με πρωινή συνέντευξή του κατά την οποία εξέφρασε τη λύπη του για τους Ελλήνες λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς της κυβέρνησης που επέλεξαν. «Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν με κάνουν πιο αισιόδοξο για την Ελλάδα» είπε ο Σόιμπλε. Πιστός δε στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου επανέλαβε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί ή να παραταθεί, προσθέτοντας μάλιστα ότι «όσο η Αθήνα δεν θέλει ένα πρόγραμμα δεν έχω να σκεφτώ επιλογές».

Αποστάσεις κρατούν κι άλλοι υπουργοί

Με τη σκληρή στάση της Γερμανίας, και τη δεδηλωμένη αντίθεση της Ισπανίας δια στόματος Ραχόι, στην ελληνική πρόταση, κι άλλοι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κρατούν αποστάσεις «ασφαλείας», από την ελληνική «βόμβα».

«Οι Γερμανοί έχουν δίκιο από μια οπτική γωνία. Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, αλλά η χώρα, έχει υπογράψει μια σειρά συμφωνιών. Πρέπει να σεβαστούν αυτές τις συμφωνίες, ανεξάρτητα από την αλλαγή κυβέρνησης. Αλλά οι Έλληνες λένε, και έχουν δίκιο – τους υποστηρίζω – ‘μόλις αλλάξαμε κυβέρνηση επομένως δεν θα κάνουμε τα πάντα όπως πριν’», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος υπουργός που έχει εκφράσει μεν τη στήριξη του στον Αλέξη Τσίπρα, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία δεν προτίθεται να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, προειδοποίησε ωστόσο πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει «τεράστιους κινδύνους» αν αφήσει την ευρωζώνη. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούμε μαζί», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γιέργκ Σέλινγκ λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα όχι μόνο χρόνο και ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί νέο πρόγραμμα με τη χώρα πριν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιέργκ Σέλινγκ δήλωσε πως «όταν κάποιος χρειάζεται δάνειο, δεν είναι δυνατό να πηγαίνει στην τράπεζα, να προσβάλει τον διευθυντή, και στη συνέχεια να προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους». Σημείωσε μάλιστα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση φαντάζει να είναι ακόμα «σε κατάσταση εκλογών κι όχι σε κατάσταση δουλειάς».

Για «απίθανες χάρες» που η Ελλάδα ζητά από τους εταίρους της έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντγουαρντ Σκικλούνα.

Ανήσυχος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Στο μεταξύ, ανήσυχος για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης που θα έχει εκ νέου στο επίκεντρο την Ελλάδα, φέρεται να είναι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το Reuters, ο επικεφαλής της Κομισιόν θα έχει ρόλο κλειδί κάνοντας σήμερα την «ύστατη προσπάθεια» για την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

Το πρακτορείο Reuters στο ίδιο μήκος σημειώνει πως εάν το σημερινό Eurogroup δεν παράξει αποτελέσματα, υπάρχει ανησυχία η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μια πιστωτική κρίση που θα την αναγκάσει να βγει από τη ζώνη του ευρώ. Ενδεχόμενη πρόοδος, ωστόσο, θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο κορυφής, ίσως αργότερα εντός της εβδομάδας, σημειώνει από την άλλη.

Διαβάστε επίσης:
Σακελλαρίδης προς Σόιμπλε: Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω κι εγώ τη Γερμανία ανεύθυνη