Ένα σοβαρό κενό, υγειονομικό πρόβλημα αλλά και αδικία αναδεικνύεται από την εξέλιξη της διαδικασίας του εμβολιασμού, η οποία αποκλείει συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων.

Ads

Κάτοχοι golden visa, φοιτητές  αλλά και διπλωμάτες από τρίτες χώρες, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων κυρίως στην πρωτεύουσα, δεν έχει πρόσβαση στους εμβολιασμούς . Αυτό παράλληλα συνιστά και ένα αξιοσημείωτο υγειονομικό κίνδυνο καθώς πρόκειται για κατηγορίες ανθρώπων που, κατά τεκμήριο, ταξιδεύουν διαρκώς σε τρίτες χώρες και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, άρα έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν και, κυρίως, να διασπείρουν τον ιό στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ακυρώσει τη νομοθεσία που ίσχυε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την απόδοση ΑΜΚΑ, σε όσους έχουν άδεια διαμονής με βάση τη Golden Visa,  και χωρίς αυτόν δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Εναλλακτικά, θα έπρεπε να μπορούν μέσω του ΑΦΜ να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια, όμως πρακτικά ούτε τα ΚΕΠ αλλά ούτε τα Φαρμακεία αποδέχονται τον ΑΦΜ. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που μίλησαν στο tvxs.gr, υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και την πραγματικότητα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ.

Μόνο ο αριθμός των κατόχων golden visa ανέρχεται σε περίπου 8.000, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με τις οικογένειές τους είναι αρκετές δεκάδες χιλιάδες. Αν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν φοιτητές και διπλωμάτες τρίτων χωρών, προκύπτει ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός ατόμων που βρίσκονται στην Αθήνα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Πρόκειται για οικογένειες που έχουν πληρώσει ιδιαίτερα μεγάλα ποσά για την απόκτηση visa, πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, σε καιρό πανδημίας, όπως επισημαίνουν.

Ads

Το πρόβλημα ήταν γνωστό από τις αρχές του έτους στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άλυτο και ενώ για αρκετούς φτάνουν και παρέρχονται οι προθεσμίες για να εμβολιαστούν, βάσει ηλικίας.