Υπό σοβαρή αμφισβήτηση τίθενται τα στοιχεία παρουσιάζει καθημερινά η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως αναφορικά με την κατάσταση της υγείας των τροφίμων του Ιωακείμειου Γηροκομείου, οι οποίοι διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μετά από ελέγχους του ΕΟΔΥ στις αρχές Νοεμβρίου και, ξανά, στις 20 του ίδιου μήνα.

Ads

O ισχυρισμός της Μητρόπολης, ότι και οι 36 ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί θετικοί στον πρώτο μαζικό έλεγχο «επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους», φαίνεται να αμφισβητεί συγκεκριμένο περιστατικό που καταγγέλλεται από συγγενή 92χρονου τρόφιμου που ήταν μεταξύ των 36 θετικών. Ο άνδρας όχι μόνο δεν…  «επέστρεψε στην “καθημερινότητά”» του αλλά το μεσημέρι της Τετάρτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα που παρουσίασε και τελικά εξέπνευσε την Παρασκευή.  Οι συγγενείς του καταγγέλλουν ότι όχι μόνο δεν μπόρεσαν να δουν τον άνθρωπό τους, αλλά τις τελευταίες ημέρες του είχε αφαιρεθεί και το κινητό του τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του.

Η συγκεκριμένη περίπτωση έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες αλλά και τις «ανεπίσημες» αναφορές από διάφορες πηγές, που διέψευδαν ανακοινώσεις της Μητρόπολης ότι και οι 36 ηλικιωμένοι τρόφιμοι που προσβλήθηκαν από covid-19 «είναι όλοι ασυμπτωματικοί» και ότι «όλα πάνε καλά». Το ότι η διαχείριση της κατάστασης εντός του Γηροκομείου δεν ήταν απολύτως επιτυχής, φαίνεται και από τα αποτελέσματα του δεύτερου ελέγχου που διενήργησε ο ΕΟΔΥ στο σύνολο των 70 τροφίμων και σε όλο το προσωπικό, την προηγούμενη Παρασκευή (20/11).

Τα αποτελέσματα των tests «έδειξαν» 16 νέα κρούσματα στους τρόφιμους και άλλα 4 μεταξύ των εργαζομένων.  Σημειώνεται ότι από τον πρώτο μαζικό έλεγχο, στις αρχές Νοεμβρίου, είχαν βρεθεί θετικοί επτά εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης «σε καλή κατάσταση», σύμφωνα με τα ημερήσια δελτία της Μητρόπολης.

Ads

Μάλιστα, πολύ σοβαρά ερωτηματικά αλλά και εύλογες υποψίες έχουν δημιουργήσει η εντυπωσιακή σύμπτωση να υπάρξουν τρεις θάνατοι τροφίμων, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, για τους οποίους η Μητρόπολη υποστηρίζει ότι «οφείλονταν σε φυσικά παθολογικά αίτια», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που σημειώνει ότι οι τρεις γυναίκες είχαν «αρνητικό δείγμα». 

Υπενθυμίζεται ότι στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης ανήκει και το μοναστήρι στο οποίο έχουν διαγνωστεί δεκάδες μοναχές με κοροναϊό και όπου σημειώθηκε ένας θάνατος. Πάντως, ο  τοπικός Μητροπολίτης Άνθιμος, πρόσφατα άσκησε ιδιαίτερη κριτική στη στάση της ιεραρχίας και του κλήρου απέναντι στα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προφύλαξης για τον κοροναϊό.

Ανακοίνωση της Μητροπολης μετά το ρεπορτάζ του Tvxs.gr

Το ρεπορτάζ του Tvxs.gr και ο θάνατος του 92χρονου προκάλεσαν την εσπευσμένη αντίδραση της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Στην ανακοίνωση όμως, παρότι σχολιάζει την αναφορά του tvxs.gr, δεν δίνει σαφές απαντήσεις για το λόγο που ο 92χρονος είχε στερηθεί τις τελευταίες ημέρες του κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τους συγγενείς του. Επίσης στην ανακοίνωση δεν δίνεται κάποια εξήγηση για το λόγο που ενώ ένας άνθρωπος κατέληξε, ο μέχρι σήμερα ισχυρισμός ήταν πως όλοι οι θετικοί τρόφιμοι είναι ασυμπτωματικοί. Επίσης στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται πως ορισμένοι από τους ηλικιωμένους «παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα».

Αναλυτικά, η Μητρόπολη στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, συνεχίζοντας σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου την ενημέρωση της τοπικής μας κοινωνίας, περί των Ιδρυμάτων μας, γνωστοποιεί ότι:  Στο Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» σήμερα ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ COVID-19 σε όλους τους τροφίμους και σε όλους τους υπαλλήλους. Στο Ιωακείμειο Γηροκομείο τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι εντολές και κατευθύνσεις που δίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.

Οι τροφιμοί μας (που είχαν ανιχνευτεί θετικοί στον COVID-19 στις αρχές Νοεμβρίου) επέστρεψαν στην καθημερινότητα του Γηροκομείου, επειδή αυτή ήταν η εντολή του ΕΟΔΥ μετά την παρέλευση του 14ημέρου της υποχρεωτικής τους καραντίνας. Οι 16 τρόφιμοι που ανιχνεύθηκαν θετικοί στο πρόσφατο δεύτερο τεστ, έχουν απομονωθεί στην ειδική πτέρυγα που έχει διασκευασθεί στο Γηροκομείο και επί του παρόντος είναι οι περισσότεροι καλά, ενώ ελάχιστοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. 

Σήμερα κατέληξε στο Νοσοκομείο 92χρονος τρόφιμός μας. Είχε εισαχθεί θετικός μετά την παρέλευση της 14ήμερης καραντίνας του στο Γηροκομείο. Περί της κλινικής καταστάσεως του συγκεκριμένου προσώπου (πλήρως ενημερωμένοι οι συγγενείς) δημοσιεύθηκε αρνητικό σχόλιο σε γνωστή ιστοσελίδα, το οποίο θα είχε αποφευχθεί εάν μας ζητούντο πληροφορίες.   Μετά την σχετική ομαλοποίηση της καταστάσεως, τα Δ.Σ. των δύο Ιδρυμάτων μας αποφάσισαν, ότι από Δευτέρα 30-11-2020 η ενημέρωση θα συνεχίζεται εβδομαδιαία. Η δυνατότητα επικοινωνίας των τροφίμων μας με τους συγγενείς τους (τηλεφωνικά και με βιντεοκλήσεις), συνεχίζεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας».