Αντιδράσεις και δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία έχει προκαλέσει η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε το προγραμματισμένο ραντεβού που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επικαλούμενος βεβαρημένο πρόγραμμα, ωστόσο η ενόχλησή του είναι δεδομένη.

Από την ελληνική πλευρά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει προς το παρόν, ωστόσο, όπως μετάδωσε ο ΑΝΤ1 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ακυρώσει τη δική του προγραμματισμένη συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα παραπέμπει σε νεώτερη ενημέρωση για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τις επόμενες ώρες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, από την πλευρά του περιορίστηκε σε μια ανάρτηση με την οποία ενημερώνει ότι έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο σημείωσε την επιμονή του στην ανάδειξη της βαρύνουσας σημασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

Ads

Όπως επισήμαναν κύκλοι του αρχιεπίσκοπου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «με βαθιά γνώση της παγκόσμιας πραγματικότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι το πρόσωπο που με μεθοδικότητα και στρατηγική διεθνοποίησε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ηγουμένου της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος, αλλά και το πρόσωπο που ανέδειξε παγκοσμίως τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, και της Μονής της Χώρας σε ισλαμικά τεμένη. Όπως σημείωναν, «έναντι των κραυγών στέκονται πάντα οι πράξεις».