Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση δημοσίευσε αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία γιατί δεν ήθελε να προκαλέσει ανησυχία στις διεθνείς αγορές προχώρησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης για την αποτυχία των εκτιμήσεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ads

«Τις προβλέψεις σου τις ακούν και οι αγορές. Αν προβλέπεις ότι θα καταστραφείς μπορούν να σε καταστρέψουν με μεγάλη ταχύτητα και οι ίδιες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

«Πρέπει να κάνεις ρεαλιστικές προβλέψεις αλλά προς το αισιόδοξο κομμάτι…» πρόσθεσε επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωνε ότι η ύφεση θα ήταν μονοψήφια. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι λίγο πριν την παραδοχή του για τη δημιουργία τεχνητής αισιοδοξίας ο κ. Σκυλακάκης είχε καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ειδίκευση στις αυταπάτες».

Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση των δαπανών για την υγεία και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την πορεία της οικονομίας. «Κάθε ευρώ που θα δώσουμε παραπάνω θα το πληρώσουμε στο μέλλον από φόρους» υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης. Επανέλαβε, πάντως, την εκτίμησή του ότι στο β’ εξάμηνο η χώρα του 2021 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη.

Ads

Αχτσιόγλου: Πού είναι η ανάπτυξη τύπου V που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;

Από τη μεριά της, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, επεσήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2021 διαψεύδει τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ισχυρής ανάκαμψης την επόμενη χρονιά. «Προβλέπεται ύφεση 10,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021. Η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη και μόλις το 40% των απωλειών λέτε πια ότι θα αποκατασταθεί. Πού είναι η ανάπτυξη τύπου V που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε η κυρία Αχτσιόγλου.

Άσκησε δε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις χαμηλές δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τη στήριξη της Υγείας εν μέσω πανδημίας. «Μηδενικές είναι οι δαπάνες για εξοπλισμό, υποδομές, αναλώσιμα και μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Μηδενική η ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, εποχικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, μακροχρόνια ανέργους, πολιτισμό, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις -ακόμα και με το δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής-, μισθωτούς για το 2021, μόνο το επίδομα αναστολής του Δεκεμβρίου 2020 που θα το πληρώσετε καθυστερημένα όπως πάντα. Πίσω από κάθε μηδενικό σας βρίσκονται οι ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων, που μ’ αυτές τις επιλογές φτωχοποιούνται» κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.