Στο επίδομα των 800 ευρώ που δόθηκε στους εργαζόμενους εξαιτίας της αναστολής συμβάσεων λόγω της επιδημίας του κοροναϊού αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Όπως τόνισε, δεν θα το ξαναπάρουν όλοι. Το ίδιο ανέφερε και για το επίδομα των 600 ευρώ που δόθηκε στους επιστήμονες καθώς όπως υποστήριξε πολύ θα ξαναγυρίσουν στις εργασίες τους ή θα επαναδραστηριοποιηθούν τον Μάιο.

Ads

«Τον Μάιο ξεκινά το άνοιγμα της οικονομίας, συνεπώς πρέπει να δούμε πως η βοήθεια που δίνεται θα δοθεί ξανά και θα αξιοποιηθεί με στόχο την ενίσχυση της εργασίας αντί για την αναστολή της εργασίας, πως θα βοηθήσουμε δηλαδή τις επιχειρήσεις να κρατήσουν και να βάλουν τους εργαζόμενους στην δουλειά», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης για το επίδομα των 800 ευρώ, λέγοντας ακόμη ότι «ξεκίνησε σε διαφορετικούς χρόνους η αναστολή των συμβάσεων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων τον Μάρτιο», καθώς και ότι «τα 800 ευρώ που ελήφθησαν, καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος Απριλίου».

Όπως συμπλήρωσε, «Καθώς αρκετοί θα επιστρέψουν στις δουλειές τους τον Μάιο, θα προσμετρηθεί και ο χρόνος που θα μείνουν εκτός εργασίας μετά τις 30 Απριλίου». Σε ότι αφορά το επίδομα των 600 ευρώ για τους επιστήμονες, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα δοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ για τυχόν επανάληψη του ανέφερε είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί, καθώς οι περισσότεροι θα δραστηριοποιηθούν τον Μάιο.

Για τις επιχειρήσεις και την στήριξή τους, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι υπάρχουν εργαλεία που ακόμη δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως τα δάνεια προς επιχειρήσεις με εγγυοδοσία του Δημοσίου – που θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου – και η ελάφρυνση των συνεπών επιχειρήσεων από τα επιτόκια δανείων τους, καθώς και οι χορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ads

Ακόμη, όπως είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών, θα υπάρξει δεύτερη φάση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή στην οποία θα ληφθεί υπόψη και η μείωση του τζίρου τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα και την αξιοποίησή τους, ο Υφυπ. Οικονομικών είπε ότι «το 2015, όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, 15 δις ευρώ και άλλα 24 δις στο ΤΧΣ. Στη συνέχεια αυτά μειώθηκαν λόγω και της αξίας των μετοχών κτλ. και φτιάχτηκε αργότερα το «μαξιλάρι διαθεσίμων», το οποίο δεν έχει πειραχτεί».

Όπως υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης, «τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου από τα μέσα του μήνα, καθώς έχουμε μια σημαντική μείωση των εσόδων και πρέπει να καλυφθούν δαπάνες», αναφέροντας τις επιστροφές φόρου, τα επιδόματα των 800 – 600 – 400 ευρώ και δαπάνες για τον πρωτογενή τομέα, καθώς και δαπάνες που πρώτα πρέπει να γίνουν και μετά να γίνει είσπραξη των χρημάτων για αυτές από την ΕΕ, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 2 δις.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση επιχειρήσεων, είπε ότι θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως το ύψος των παροχών από το Κράτος την περίοδο της κρίσης λόγω κορονοϊού και το ποσοστό της μείωσης του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις έχει οριστεί πλαφόν στα 500.000 ευρώ.