Για «παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα» κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις πιέσεις των δανειστών για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ads

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις», αναφέρει ότι «ένας εξαναγκασμένος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε δώδεκα μήνες και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών, είναι ένας “στημένος διαγωνισμός”».

«Θεωρώ ότι όσοι λένε πως η ΔΕΗ χρεοκοπεί το κάνουν σκόπιμα, υπηρετώντας το σχέδιο απαξίωσής της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Ερωτηθείς για τα προβλήματα της Επιχείρησης, εξηγεί ότι «η βασικότερη αιτία είναι ο υπερδανεισμό της» και παραπέμπει στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, όταν έλαβε δάνειο της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ.

Ads

Ειδική μνεία κάνει και στον μεγάλο όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποδίδοντας τον στην ευρύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέστη εισπρακτικός μηχανισμός από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όσον αφορά το «άνοιγμα» της ενεργειακής αγοράς, υπενθυμίζει ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα, κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζει, έχουν αναγνωρίσει και οι δανειστές στο κλείσιμο της α’ αξιολόγησης.

«Είναι αδικαιολόγητη η σημερινή τους μεταστροφή, προφανώς έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της επίθεσης στην περιουσία της ΔΕΗ», συμπληρώνει.