Στους άξονες της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής

Ads

Στους βασικούς άξονες της επικείμενης αναθεώρησης του «Καλλικράτη» αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον υπουργό για τα προβλήματα των δήμων.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔΑ, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, θα κατατεθεί σε περίπου δύο μήνες. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις αιρετών για το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα.

Ο Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δημιουργία ενός διυπουργικού οργάνου (με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ), το οποίο θα αξιολογεί και θα εκφέρει γνώμη για τις συνέπειες κάθε νομοσχεδίου που που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των δήμων και των περιφερειών.

Ads

Στα αιτήματα πολλών δημάρχων για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ο υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο Σύνταγμα, ωστόσο προανήγγειλε ότι με τον νέο «Καλλικράτη» θα υπάρξει «καθετοποίηση» των αποκεντρωμένων υπηρεσιών των υπουργείων, ώστε να γίνεται απευθείας ο έλεγχος από αυτά.

Για τον διαγωνισμό των συνολικά, 8.725 προσλήψεων μονίμων εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ο υπουργός μετέφερε τη διαβεβαίωση του ΑΣΕΠ ότι οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων θα έχουν αναρτηθεί έως τα τέλη Μαρτίου, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Κι’ αυτό διότι δήμαρχοι εξέφρασαν φόβους περί χρονοβόρων διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την όλη διαδικασία, που θα έχει ως συνέπεια «να κάνουμε Πάσχα με σκουπίδια στους δρόμους».

Ο Π. Σκουρλέτης ενημέρωσε, επίσης τους δημάρχους ότι πρόκειται να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ», για την εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής. Επίσης, με τροπολογία θα αντιμετωπίζεται το καθεστώς επιβολής δημοτικών τελών σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μετά και τη σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης για τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018, (500 εκατ. και 240 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται οι προσκλήσεις για την προμήθεια Μηχανημάτων Έργου και κατασκευής Παιδικών Χαρών, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ (από 60 εκατ. ευρώ, έκαστη).

Τέλος, οι αιρετοί ενημερώθηκαν για τα 95 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσουν οι υφιστάμενοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να συμμορφωθούν με το νέο σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας.