«Όλα δείχνουν πως περνάμε από την περίοδο της αποεπένδυσης σε μια νέα περίοδο παραγωγικών επενδύσεων», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

Ads

Χαρακτηρίζει την περίπτωση της Eldorado «εντελώς ιδιαίτερη» και υπογραμμίζει ότι το σύγχρονο επενδυτικό πλαίσιο στις ευρωπαϊκές οικονομίες διέπεται από νόμους και κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Eldorado, θέλοντας να επιβάλλει τους όρους της «δεν διστάζει να κάνει πολιτικό παιχνίδι, ίσως έτσι να την είχαν μάθει οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφέρει ότι «η ΝΔ δεν είναι υπέρ των επενδύσεων γενικά, αλλά υπέρ της επενδυτικής ανομίας», προσθέτοντας πως «η παραβίαση των κανόνων και οι “διευκολύνσεις” προς ημετέρους ήταν μια πάγια πρακτική στα χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και των απαιτήσεων που φέρεται να προβάλλει το ΔΝΤ -την παραμονή του οποίου στο πρόγραμμα ο ίδιος θεωρεί επιβαρυντική για την Ελλάδα- τονίζει ότι «νέες απαιτήσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές. Εάν πάλι, δεν πιαστούν οι στόχοι που έχουμε ήδη συμφωνήσει, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για την ορθότητα του μείγματος πολιτικής που ακολουθούμε».

Προσέθεσε δε, ότι από την στιγμή που «έχουμε κατορθώσει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και κινούμαστε με αναπτυξιακούς ρυθμούς, αν υπάρξουν νέα μέτρα φοβάμαι πως θα υπονομεύσουμε αυτό που έχουμε πετύχει».

Επισημαίνοντας ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι θετικό γεγονός, παραδέχεται, ταυτόχρονα, ότι «προφανώς θα υπάρχουν μορφές ελέγχου της οικονομίας ηπιότερες και λιγότερο παρεμβατικές», προσθέτοντας ότι στον βαθμό που η έξοδος θα συνδυαστεί με την καλύτερη πορεία της οικονομίας, διευρύνονται οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης για το μέγεθος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε εντελώς άστοχες διάφορες δηλώσεις περί υπουργών που «παίζουν “κατενάτσιο” στα συμφωνηθέντα με την τρόικα».

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει η ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει βαθύνει στον δρόμο ενός αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού με μεγάλη δόση ακροδεξιάς διχαστικής ρητορικής».

Χαρακτήρισε ως «λάθος συμπέρασμα» και ως «μη ισχύουσα» την «λεγόμενη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Σοσιαλδημοκρατία», επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει και απευθύνεται από το έδαφος της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς, χτίζοντας βέβαια τις συμμαχίες του με όμορους πολιτικούς χώρους υπό όρους και προϋποθέσεις».

Είπε ότι δεν τρομάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά, καθώς ο χώρος αφ’ ης στιγμής δεν έχει στίγμα, στοιχειώδεις αρχές και πολιτικό πλαίσιο «πάει να βγάλει αρχηγό».

«Εδώ έχουμε διαδικασίες που έχουν περάσει στην σφαίρα της μεταπολιτικής και της μεταδημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «αν αυτό δεν συνιστά την πλήρη απαξίωση της έννοιας του πολιτικού υποκειμένου, τι άλλο είναι;».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα εισηγηθεί την μετάθεση του χρόνου των δημοτικών εκλογών για το φθινόπωρο του 2019, «στο πλαίσιο του νόμου που επεξεργαζόμαστε για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αυτοδιοίκηση».

Ερωτηθείς για τους 70.000 περίπου συμβασιούχους κάθε κατηγορίας, αποσαφήνισε ότι «δεν είπαμε ποτέ ότι η πρωτοβουλία που σκεφτόμαστε τους αφορά όλους. Εμείς αναφερόμαστε σε ένα μέρος από αυτούς τους εργαζόμενους που συγκεντρώνουν κάποια χαρακτηριστικά».

Τέλος, σχετικά με τους συμβασιούχους των δήμων, είπε καταρχήν ότι είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που παραμένουν απλήρωτοι, «και σε αυτές τις περιπτώσεις τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν», ενώ «η ρύθμιση που κάναμε στα τέλη του προηγούμενου Ιουλίου ήρθε να λύσει το γόρδιο δεσμό των συμβασιούχων της καθαριότητας, προωθώντας νέες μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ».