«Διαμορφώνουμε τους όρους, με σοβαρότητα και ολιστική προσέγγιση, για μια δεύτερη ευκαιρία για την Δυτική Αττική και για όλη τη χώρα»: τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά την εναρκτήρια ομιλία του περιφερειακού συνεδρίου σε Μέγαρα – Ελευσίνα, μια φράση που αναμένεται να αποτελέσει τον «καμβά» ολόκληρου του διημέρου.

Ads

«Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ, πάρα πολλοί υπουργοί, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, με όλους εσάς για να μιλήσουμε για αυτά που πρέπει να γίνουν, από όλους μας, προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα στην Δυτική Αττική», εξήγησε ο πρώτος τη τάξει υπουργός, και συνέχισε: «Ανάταξη της Δυτικής Αττικής, σημαίνει πρώτα απ’ όλα ταυτόχρονη παρέμβαση σε πολλούς τομείς. Μια ολιστική προσέγγιση στη βάση ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την περιοχή, όπου οι αλληλεπιδράσεις θα είναι προγραμματισμένες και σαφείς».

Όμως, ο κ. Σκουρλέτης έκανε αναφορά και στην πρόσφατη φονική πλημμύρα στην περιοχή: «υπό το βάρος της πρόσφατης τραγωδίας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής», μέμφθηκε «την εύκολη κριτική του κάθε μετά Χριστόν προφήτη ή τον μονότονο καταγγελτικό λόγο που ανατροφοδοτείται με καταστροφές και τραγικά συμβάντα».

Για την αντιπλημμυρική θωράκιση, λοιπόν, θέμα που «ήρθε στο προσκήνιο δραματικά και διεκδικεί απαντήσεις, μα και τις κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντικά ανάλογες καταστροφές. Τα νέα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής προϊδεάζουν για μια πολύ μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει να διοχετευθούν πόροι, να εκπονηθούν ευρύτεροι σχεδιασμοί, να δρομολογηθούν τα κατάλληλα έργα και να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και ευτυχώς το μήνυμα αυτό το έχει εισπράξει η κυβέρνηση και το μετατρέπει σε συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Ads

Άλλο ζήτημα που άγγιξε ήταν εκείνο της χωροταξικής διάστασης, που «είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τεράστιο και πολυεπίπεδο ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας μιας περιοχής που έχει πληγωθεί βαθιά από έντονα ρυπογόνες δραστηριότητες», αφού μιλάμε για τη Δυτική Αττική. Και εδώ, ο κ. Σκουρλέτης έφερε πολλά παραδείγματα, με τις χρήσεις που έχουν βρει «στέγη» στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως, στο σημείο αυτό ο Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας και στην αγωνία κατοίκων για την επιδιωκόμενη λειτουργία ορυχείων Βωξίτη στη Μεγαρίδα (αγωνία που αποτυπωνόταν και σε σχετικό πανό έξω από το συνεδριακό κέντρο), πήρε κατηγορηματική θέση ενάντια σε μια τέτοια προοπτική. Η Αττική δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιες δραστηριότητες, ξεκαθάρισε, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο λειτουργίας ορυχείων «εγκληματικό», φράση που προκάλεσε το παρατεταμένο χειροκρότημα του ακροατηρίου. Ενώ αναφέρθηκε ακόμη και σε άλλα θέματα, όπως η διαχείριση του παράκτιου μετώπου αλλά και η ένταξη των Ρομά.

Διευρύνοντας τη συζήτηση, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι «δεν μπορείς να σχεδιάσεις ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, εάν κρατήσεις τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και την κεντρική διοίκηση στο χθες. Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης είναι μια επιβεβλημένη αναπτυξιακή μεταρρύθμιση», ανέφερε χωρίς να παραλείψει να σημειώσει τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης, η οποία «υπέστη μια βίαιη θεσμική και οικονομική προσαρμογή στα δεδομένα της κρίσης και των Μνημονίων από το 2011, δίνει όμως από τότε τη μάχη της προσφοράς με σθένος και αποτελεσματικότητα σε αρκετές περιπτώσεις», όπως αναγνώρισε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

Για να επισημάνει σε άλλο σημείο, ότι «το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, πρωτεύον και καίριο, ειδικά στην τρέχουσα χρονική και πολιτική συγκυρία, αντικειμενικά συνδέεται και επηρεάζει τα πάντα. Από τα ατομικά δικαιώματα, μέχρι το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και από την Υγεία έως τον Πολιτισμό και την Παιδεία. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την Δυτική Αττική, με την μεγάλη υστέρηση και φτώχεια, με σύνθετες διεργασίες όπως, για παράδειγμα, η συσσώρευση βιομηχανικών δραστηριοτήτων, αλλά και η αποβιομηχάνιση».

Παρατηρήσεις όμως που ήλθαν να «κουμπώσουν» με τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς αυτές «έρχονται να επιβεβαιώνουν μια επιθυμητή πορεία, που γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη τις τελευταίες εβδομάδες», υποστήριξε ο κ. Σκουρλέτης παραθέτοντας σειρά καλών οιωνών:

«Οι θετικές ενδείξεις σταθεροποιούνται. Έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, κάτι που δεν είχαμε καταφέρει ως χώρα από το 2006. Η ανεργία έχει μειωθεί περίπου κατά 7 μονάδες σε σχέση με το υψηλότερο σημείο της το 2014 και κινείται στο 20%. Το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού σκέλους της 3ης αξιολόγησης ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας. Πληθαίνουν οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για τη θετική πορεία της οικονομίας μας. Αυτά και άλλα στοιχεία αθροίζονται σταδιακά ώστε να σχηματίσουν μια σταθερή θετική γενική εικόνα, ένα ?σκαλοπάτι’, το οποίο θα μας επιτρέψει να ανέβουμε λίγο ψηλότερα, προκειμένου, να έχουμε περισσότερες επιλογές παρέμβασης υπέρ του κόσμου της εργασίας και όλων όσοι προσπαθούν σκληρά μέσα σε αντίξοες συνθήκες να διατηρήσουν την οικονομική δραστηριότητά τους».

Και ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε: «Ο Αύγουστος του 2018 είναι πολύ κοντά. Το τέλος του Προγράμματος και η έξοδος από την ασφυκτική επιτροπεία είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τον βαθμό ελευθερίας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας. Επομένως, αυτή την περίοδο δεν κουβεντιάζουμε απλώς για μερικές διορθωτικές κινήσεις. Επιδιώκουμε να είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τη δική μας συνολική αναπτυξιακή ατζέντα, σε ρήξη με το παρελθόν που μας οδήγησε εδώ και με ορίζοντα δεκαετιών.

Είναι λοιπόν, η πιο κατάλληλη στιγμή -πρόσθεσε- για να επικαιροποιήσουμε ορισμένες βασικές παραδοχές, που ανεξάρτητα από τους υφιστάμενους περιορισμούς, αποτελούν συστατικά στοιχεία της πολιτικής μας για την ανάπτυξη. Με τι σχετίζονται αυτές οι παραδοχές;

Πρώτα απ’ όλα με την απάντηση στο ερώτημα “ανάπτυξη για ποιους;”.

Που με τη σειρά του, μας οδηγεί στο ερώτημα “ανάπτυξη με ποιους;”.

Οι απαντήσεις μας είναι απλές», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης για να συμπεράνει:

«Θέλουμε ανάπτυξη για τους πολλούς, υποστηριγμένη από όλους και με όρους προστασίας του περιβάλλοντος, σεβασμού των νόμων και εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο θα πρέπει να ταυτίζεται όλο και περισσότερο με το συμφέρον της κοινωνίας. Να εκφράζει τις ανάγκες και των απλών ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα αναμένουν τις καλύτερες μέρες και απαιτούν, όπως και ο κάθε κάτοικος της Δυτικής Αττικής, να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους σε μια καλύτερη ζωή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ