Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, παρά τις πιέσεις εταίρων και δανειστών έδωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανήκει ξεκάθαρα στην πλευρά των εταίρων μας.

Ads

Μιλώντας στο Μega ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως «μας ζητούν να παραμείνουν ως έχουν όλα όσα επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό τα τελευταία 5 χρόνια» κι έκανε λόγο για προσπάθεια ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να φανεί στον κόσμο ότι δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά όπως είπε, «δεν θα το πετύχουν».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε επίσης ότι «πρέπει να πάμε στην διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία βάζοντας και επισήμως στο τραπέζι το θέμα του χρέους, αλλά θα πρέπει να γίνουν τώρα κάποια βήματα για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει εντός του Μάιου τις δόσεις στο ΔΝΤ ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Μιλώντας για τον ανασχηματισμό του διπραγματευτικού σχήματος της κυβέρνησης ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για πρωτόγνωρη προσπάθεια ισοπέδωσης του Γιάνη Βαρουφάκη, και σημείωσε ότι δεν πρέπει να δίνεται διάσταση σε θέματα που δεν υφίστανται.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=z-BTo10PHS0]

Αναφορικά με τα ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, σημείωσε πως το επίσημο ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 25% με το ανεπίσημο να είναι ακόμη μεγαλύτερο διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι καταγράφεται μια τάση μείωσης.

Για τα εργασιακά, ο Π. Σκουρλέτης προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί νομοθετήματα που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις και άφησε αιχμές για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Στα εργασιακά φαίνεται πιο άκαμπτη η πλευρά του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=y-n5GBuAoxc]

Παράλληλα, τόνισε πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εφαρμοστεί και προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις.