Αντίθετος με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

Ads

Ωστόσο, τονίζει ότι το «ζήτημα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο του προσεχούς φθινοπώρου».

Ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι «σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια κυβερνητική συνεργασία» με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και υπογραμμίζει ότι «η θέσπισή της απλής αναλογικής θα έβαζε δυναμικά στην πολιτική ζωή του τόπου το θέμα των ουσιαστικών προγραμματικών συγκλίσεων. Άρα, οι προγραμματικές συγκλίσεις, ως βάση κυβερνητικών συνεργασιών, σε συνδυασμό με τη γνήσια και αντιπροσωπευτική έκφραση των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών, θα οδηγήσουν σε σταθερές κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι «δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η ΔΕΗ, αλλά στο νέο ταμείο αξιοποίησης και μη πώλησης της δημόσιας περιουσίας».

Ads

«Όσον αφορά στην πορεία δημιουργίας του νέου ΑΔΜΗΕ, που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και κατοχυρώνει με νόμο τη συμμετοχή του 51% του Δημοσίου σε αυτόν, προχωράει με επιτυχία», τονίζει.

Για την τροπολογία που κατέθεσε για το ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζει ότι «μας απασχολεί να προστατεύσουμε την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και τα νοικοκυριά από παράλογες αυξήσεις της τάξης του 68% στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή έπειτα από τη προτροπή της ΡΑΕ, που έχει την ευθύνη για τις τιμές με βάση το νόμο».

Και προσθέτει: «Προστατεύουμε την αγορά φυσικού αερίου, μια και αυξήσεις της τάξης που σας ανέφερα θα οδηγούσαν σε μείωση της ζήτησης, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών. Κατ´ ουσίαν, ορθολογικοποιούμε τον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών».