Ένταση αλλά και αλληλοκατηγορίες ξέσπασαν, χθες, στην εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας από την δεύτερη, κατά σειρά, εξέταση της Φωτεινής Σκοπούλη που είχε διατελέσει την περίοδο 2012 – 2013 υφυπουργός Υγείας.

Ads

Η Φωτεινή Σκοπούλη, αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα υποστήριξε ότι «στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει γίνει διασπάθιση δημόσιου χρήματος 15-20 δισεκατομμυρίων, με αποτέλεσμα η διαφθορά να είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στην διαχείριση του οργανισμού». Επίσης, τόνισε ότι «η διαφθορά δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά γεννιέται από την πολιτική». Πιο συγκεκριμένα, κατά την μάρτυρα, «το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους, καθώς οι εκάστοτε υπουργοί σε συνδυασμό με μία μερίδα των δημοσιογράφων (και των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης), αλλά και υψηλών αξιωματούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ εξυπηρετούσαν ιδιοτελή συμφέροντα έναντι του δημόσιου συμφέροντος».

Η Φωτεινή Σκοπούλη, συνεχίζοντας την κατάθεσή της χαρακτήρισε «το ΚΕΕΛΠΝΟ ως καρκίνο του υπουργείου» καθώς όπως είπε «είχε δημιουργηθεί για πολλά χρόνια μία σχέση έντονης εξάρτησης όπου μεσάζοντες έβγαζαν χρήματα, χωρίς να λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να επιβάλλουν το νόμο ώστε να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον». Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς και σκανδάλου, σύμφωνα πάντα με την Φωτεινή Σκοπούλη, ήταν ότι «στο γραφείο προμηθειών του υπουργείου δούλευαν 10 άτομα του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία έπαιρναν αποφάσεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, χτίζοντας κατά την μάρτυρα ένα παρακρατικό σύστημα».

Παράλληλα, κατά τη μάρτυρα «ένα άλλο σκοτεινό σημείο ήταν ότι οι αρμόδιοι παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν κοινοποιούσαν τα δημόσια δικαιολογητικά για προμήθειες εκατομμυρίων». Επ’ αυτού του ζητήματος η κ. Σκοπούλη ανέφερε ότι όταν ζήτησε έλεγχο, προέκυψε παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας, κ. Λυκουρέντζου, η οποία ουσιαστικά πάγωσε την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Για να δείξει το μέγεθος της διαφθοράς η μάρτυρας ανέφερε τη διασπάθιση στο ζήτημα των εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα, κατά την ίδια ενώ σπαταλήθηκαν 16 εκατομμύρια για την αγορά των εμβολίων δεν αποτυπώθηκε κανένα αποτέλεσμα στην κοινωνία, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν εξυπηρετήθηκε.

Ads

Πέραν τούτων, η κυρία Σκοπούλη παραδέχτηκε, ερωτηθείσα από τον εισηγητή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, ότι «η ίδια είχε την πολιτική ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την περίοδο 2012-2013, περίοδο κατά την οποία δεν επισκέφθηκε ούτε μία φορά το ΚΕΕΛΠΝΟ», όπως υποστήριξε και ο κ. Μηταράκης.

Ο εισηγητής της ΝΔ επίσης κατήγγειλε στην επιτροπή, με έγγραφα που κατέθεσε, ότι στις 23-8-2012 η ίδια η Φωτεινή Σκοπούλη είχε δώσει εντολή απευθείας ανάθεσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε το Κέντρο να αγοράσει από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία αιματολογικά αντιδραστήρια, εταιρεία, που σύμφωνα με δημοσιεύματα που κατέθεσε ο κ. Μηταράκης είχε χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα του συζύγου της κ. Σκοπούλη.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε επίσης ότι στην εξέτασή του ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου δήλωσε ότι υπάρχει δικογραφία (αναφέροντας τον αριθμό της) εις βάρος της κ. Σκοπούλη για την απευθείας ανάθεση.

Επίσης, κατατέθηκε έγγραφο στην Επιτροπή όπου προέκυπτε ότι την προηγούμενη ημέρα της εντολής της απευθείας ανάθεσης με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά είχαν βρεθεί 20.000 δωρεάν αιματολογικά αντιδραστήρια από χορηγίες.

Τέλος, ένταση δημιουργήθηκε στην εξεταστική επιτροπή από έγγραφο, με χθεσινή ημερομηνία, από το υπουργείο Υγείας που κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης στο οποίο εμφανίζονται να λαμβάνουν υπερωρίες δύο πρόσωπα από τη λίστα των 23 που όπως έχει καταγγελθεί προσελήφθησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι τα δύο αυτά πρόσωπα ήταν μετακλητοί υπάλληλοι στο γραφείο του τότε υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και όχι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ και κατήγγειλαν ότι το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν «παραπλανητικό» για να μπερδέψει την Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ