Συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές των έκπτωτων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.). Παρούσα στην αίθουσα η τέως πρόεδρος της Ε.Α. Βασιλική Θάνου αλλά και οι νεοδιορισθέντες στην Ε.Α. από την κυβέρνηση μετά την ψήφιση ειδικού και εκ των υστέρων ασυμβίβαστου προκειμένου να ξεμπερδεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής τα οποία και θεωρούσε εμπόδιο. Σημειώνεται εδώ ότι η Ε.Α. ελέγχει, διαπιστώνει και τιμωρεί επιχειρηματίες, εταιρείες κ.λπ. όταν αποδεικνύεται η ζημιογόνος για τους πολίτες και την οικονομία της χώρας δράση καρτέλ.

Ads

Οι συνήγοροι των έκπτωτων μελών και του ελληνικού Δημοσίου παρουσίασαν τις θέσεις τους στους δικαστές του ΣτΕ. Ο προσωρινός πρόεδρος Α. Ράντος δήλωσε, όπως αναμενόταν, κώλυμα πρωτίστως διότι μία εκ των νέων διορισμένων μελών της Ε.Α. είναι η κόρη του (η οποία έκανε παρέμβαση υπέρ του κύρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου) και δευτερευόντως λόγω ενός παλαιότερου πειθαρχικού σε βάρος του στο οποίο είχε προεδρεύσει η Β. Θάνου και όπου τελικά είχε αθωωθεί.

Η εκδίκαση των προσφυγών είχε οριστεί για τις 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο το Δημόσιο ζήτησε αναβολή με το πρόσχημα συγκρότησης επιτροπής για τη μελέτη της υιοθέτησης της επίμαχης Ευρωπαϊκής Οδηγίας που ρητά απαγορεύει όλα όσα έχει ήδη πράξει.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Αννα Νάκου, αλλά και τα δύο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς, οι οποίοι και ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων που διέκοψαν τη νόμιμη θητεία τους και τους κήρυξαν έκπτωτους.

Ads

Παρεμβάσεις έκαναν όμως και οι νεοδιορισμένοι «αντίδικοι» Ιωάννης Λιανός, Καλλιόπη Μπενετάτου, Μαρία-Ιωάννα Ράντου και Μαρία Ιωαννίδου. Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη.

Τα επιχειρήματα

Το βασικό επιχείρημα των τεσσάρων πρώην μελών είναι το ότι η θέσπιση του ασυμβίβαστου που καθιερώνεται με τον νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, και πρόκειται για μια καθαρά φωτογραφική ρύθμιση με αποκλειστικό στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Ζητούν επίσης να ακυρωθεί η διάταξη ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.

Υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται τόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή Οδηγία) όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα έγινε εκτενής αναφορά στα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παρέχουν καμία δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά τη διάρκεια της θητείας ενός Δ.Σ. των ανά χώρα Επιτροπών Ανταγωνισμού. Ηδη εξάλλου υπάρχουν προηγούμενα καταδίκης παρόμοιων παρεμβάσεων σε Ανεξάρτητες Αρχές άλλων χωρών της Ε.Ε.

Οι παραπάνω θέσεις διατυπώθηκαν αναλυτικά από τους συνηγόρους των τέως μελών οι οποίοι και ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συνήγοροι των νέων μελών της Ε.Α. ανέφεραν ότι 5 μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος (!) διότι υπήρξαν «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, ενώ είχαν στο παρελθόν πολιτικές θέσεις (νομικοί σύμβουλοι υπουργών) και η κυρία Θάνου διετέλεσε άμισθος νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Ο Αδ. Γεωργιάδης νομοθετεί για το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον

Το υπέρτερο (από το ενωσιακό) δημόσιο συμφέρον για την άμεση «αποπολιτικοποίηση» της Ε.Α., το οποίο και επικαλέστηκε το Δημόσιο στο ΣτΕ για να δικαιολογήσει την αναδρομική εφαρμογή ενός νέου κωλύματος διορισμού με μοναδικό αποτέλεσμα την πρόωρη παύση της θητείας της προέδρου, της αντιπρόεδρου και δύο εισηγητών της Αρχής, είναι μια απολύτως σκόπιμη και επιλεκτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεδομένου ότι: Ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε αντιδράσει σφοδρά στη θέσπιση από την προηγούμενη κυβέρνηση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας μέλους της Αρχής με σύζυγο ή συγγενή μέχρι β’ βαθμού βουλευτή, ευρωβουλευτή ή μέλους της κυβέρνησης, καθότι η άμεση εφαρμογή αυτού του ασυμβίβαστου θα προκαλούσε την έκπτωση του τότε αντιπροέδρου, συζύγου της νυν υπουργού Παιδείας.

Λάβρες ήταν στη Βουλή τότε οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην δικαστή Χ. Αθανασίου για τα αντισυνταγματικά και εκ των υστέρων ασυμβίβαστα!

Η επίμαχη διάταξη

Με την επίμαχη διάταξη του Αυγούστου 2019, ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης διατηρεί μεν το ασυμβίβαστο για συζύγους και συγγενείς μελών της κυβέρνησης, αλλά το καταργεί πλέον για συγγενείς βουλευτών ή ευρωβουλευτών. Υπάρχει άραγε κάποια αμφιβολία ότι οι βουλευτές έχουν κομματική επιρροή, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε νομικό ή άλλο σύμβουλο υπουργού ή γενικού γραμματέα;

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι δεν προβλέπεται ασυμβίβαστο για κάποιον που κατείχε ο ίδιος κυβερνητική θέση ή βουλευτική έδρα στο να διοριστεί στη συνέχεια μέλος της Επιτροπής. Βέβαια μετά τους μαζικούς διορισμούς ημετέρων και συγγενών στους οποίους προχώρησε το επιτελικό κράτος εξηγείται εύκολα και η αιτία των «πρωτότυπων» αυτών διατάξεων και περιορισμών διά χειρός Αδώνιδος.

Η α λα καρτ, φωτογραφική εφαρμογή του δημοσίου συμφέροντος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ η αιτιολογική έκθεση του νόμου του Αυγούστου αναφέρει πως το (νέο) ασυμβίβαστο θεσπίζεται για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές, τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το εφάρμοσε μόνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προφανώς γιατί διαφορετικά ίσως αναγκαζόταν να παύσει και μέλη άλλων Αρχών που διορίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Λίγες δε εβδομάδες μετά την πρόωρη παύση των τεσσάρων μελών της Ε.Α., ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας διόρισε ως αντιπρόεδρο μιας άλλης κρίσιμης Αρχής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υποψήφια ευρωβουλευτή της Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών