Ενας ακόμη επώδυνος «έντιμος συμβιβασμός» εντός 24 ωρών είναι το αντάλλαγμα που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα για να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αρθεί οριστικά η απειλή για bail in και κούρεμα καταθέσεων.

Ads

Η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις και των 10 δις ευρώ προς τις τράπεζες θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, μέχρι αύριο και το τίμημα θα είναι μια σημαντική υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς στον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο εν λόγω πήχης σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία του υπό προστασία ακινήτου κατεβαίνει ανάμεσα στις 180.000 και τις 200.000 ευρώ, ενώ προς τα κάτω πιέζεται και το εισοδηματικό κριτήριο που δύσκολα πλέον φαίνεται να πιάνει τις 30.000 ευρώ ετησίως για τετραμελή οικογένεια.

Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα-κουαρτέτο θα συνεχιστούν και σήμερα, και κατά τη χθεσινή όμως τρίωρη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη κατέστη σαφές ότι ο στόχος της κυβέρνησης για προστασία του 65% των οφειλετών τελεί ακόμη υπό αίρεση.

Χαρακτηριστική είναι και η διαρροή εγγράφου στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ και το Eurogroup απέρριψαν την ελληνική πρόταση που κάλυπτε το 65% των δανειοληπτών και έβαλαν στο τραπέζι σενάρια που, ουσιαστικά, περιορίζουν την πραγματική προστασία από πλειστηριασμούς μόνον στο 25% με 30% των σημερινών δικαιούχων.

Ads

Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο εκδοχές βρίσκεται πλέον, κατά τις πληροφορίες, συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν η οποία δίνει μια «ευελιξία» στο εισοδηματικό κριτήριο – σταδιακή μείωση σε βάθος τριετίας – και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να καλύψει το 55% με 65% των οφειλετών.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια των διαβουλεύσεων είναι ασφυκτικά, καθώς ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει μέχρι αύριο το βράδυ για να προχωρήσει ομαλά η τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingkGroup την Κυριακή. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που εστάλη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής το οποίο συνεδρίασε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και εκτίμησε ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το Σάββατο, ενώ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς τόνισε πως «το Euroworking Group θα πρέπει να επικυρώσει την εκταμίευση αυστηρά πριν από την επόμενη εβδομάδα».

Το εν λόγω «αυστηρό» χρονικό πλαίσιο, όπως επεσήμαναν χθες το βράδυ πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, έχει ευθεία αναφορά στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όπως εξηγούσαν, το EuroWorkingGroup πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα και να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10 δις καθώς την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ολοκληρώνουν την διαδικασία άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων. Κατά τις ίδιες πηγές, προκειμένου να διατηρηθεί θετικό κλίμα μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών είναι καθοριστικό να έχει δοθεί η εντολή και να μεταφερθεί το ποσό των 10 δις ευρώ στο ΤΧΣ πριν κλείσει αυτή η διαδικασία, δηλαδή έως την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Για να επιτευχθεί, δε, αυτό, πρέπει το αργότερο έως την Κυριακή να έχει κλείσει το θέμα όχι μόνον των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αλλά και των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, όπου παραμένει απολύτως ανοιχτή η προοπτική εμπλοκής και των ξένων distress funds…