Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ενόψει της αυριανής επίσημης συνάντησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στη Σόφια, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Ads

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς θεωρούν πως η συγκυρία είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, μιλώντας στο Tvxs.gr, ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του erga omnes. «Είμαστε πιο κοντά σε λύση από ποτέ, όμως αυτό δε σημαίνει πως θα καταλήξουμε τελικά σε συμφωνία, εφόσον δεν γίνουν συγκεκριμένες υποχωρήσεις από την σκοπιανή κυβέρνηση» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σήμερα κάποιες προπαρασκευστικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στο περιθώριο του δείπνου , στο οποίο θα παρακαθίσουν οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Ειδικότερα στη Σύνοδο εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ συμμετέχουν και οι ηγέτες των 6 εταίρων της ΕΕ στα Βαλκάνια, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, αναμένεται να παραστούν η ύπατη εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Εν τω μεταξύ στο εσωτερικό μέτωπο, φαίνεται πως έχει απορριφθεί η ιδέα αυξημένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την έγκριση ενδεχόμενης συμφωνίας. Κάτι τέτοιο όμως δε σημαίνει πως δε θα επιδιωχθούν από το Μέγαρο Μαξίμου ευρύτερες συναινέσεις πάνω στο ζήτημα με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού αλλά κι ανεξάρτητων βουλευτών, με δεδομένο μάλιστα πως παραμένει αμφίβολο κατά πόσο οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν μια λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που βρίσκεται ήδη στη Σόφια, συμμετείχε και ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Κατά την προσέλευσή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής, και την υποδοχή του από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;» και απάντησε: «πολύ μεγάλες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος εξέφρασε την ευχή να είναι μια επιτυχημένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ. Ερωτηθείς «τι περιμένετε απ’ τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία». Ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε ότι είναι «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Θετικές εξελίξεις αναμένει και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τη συνάντηση των Αλέξη  Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο στόχος δεν είναι μια ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων, στη Σόφια, αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση» μέχρι τον Ιούνιο, που χαρακτήρισε «μήνα-κλειδί» για τις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε, επιπροσθέτως, πως «τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας είναι θετικά».