Mε όπλο την ανάσχεση της ύφεσης και με μεγάλα ανοιχτά μέτωπα τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει όσο το δυνατό πιο αναίμακτα την τριήμερη δοκιμασία της τρόικας και να κλείσει το πρώτο κύμα των μνημονιακών μέτρων.

Ads

Στα θετικά της πρώτης ημέρας των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών καταγράφεται η συμφωνία των δύο πλευρών, ότι η φετινή ύφεση θα είναι κατά μία μία ολόκληρη μονάδα μικρότερη σε σχέση με εκείνη που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως είπε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι πιστωτές αποδέχθηκαν τα στοιχεία της κυβέρνησης που δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3% έναντι 2,3% που έδινε η αρχική εκτίμηση, ενώ και για το 2016 το νέο σενάριο κοινής αποδοχής δίνει ύφεση 1,3% έναντι πρόβλεψης για 1,6%.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι αυτή η συγκράτηση της οικονομικής συρρίκνωσης μπορεί να αποτελέσει το «ισοδύναμο» για την αποτροπή ή την άμβλυνση επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων που περιλαμβάνει το Μνημόνιο – πρόκειται ωστόσο για προσδοκία που ακόμη δεν έχει απαντηθεί από την τρόικα.

Στον αντίποδα άλλωστε, οι δανειστές εξέφρασαν χθες έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 0,25% εφέτος και 0,5% το 2016, γεγονός που εκ των πραγμάτων περιορίζει τα περιθώρια για την όποια δημοσιονομική χαλάρωση.

Ads

Τα κόκκινα δάνεια

Το θέμα των ισοδύναμων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, θα τεθεί εκ νέου στις σημερινής συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με την τρόικα, στις οποίες όμως την κυρίαρχη θέση έχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια.

Στα κόκκινα δάνεια, και κυρίως στο θέμα της προστασίας και των πλειστηριασμών κατοικίας, διαπιστώθηκε μεγάλη απόσταση κατά τον χθεσινό πρώτο γύρο συζήτησης, με τους πιστωτές να ζητούν εξαίρεση από το νόμο Κατσέλη και πλειστηριασμούς για όσα σπίτια ξεπερνούν σε αντικειμενική αξία τα 120.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες τους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επέμεινε να διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας για αντικειμενικές αξίες έως 300.000 ευρώ, με εισοδηματικό κριτήριο τα 35.000 ευρώ και για δάνεια που δεν υπερβαίνουν τις 250.000 ευρώ.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα, με την ατζέντα των ραντεβού να περιλαμβάνει συνάντηση της τρόικας από κοινού με τον Ευκλείδη Τσαλακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στις 11 το πρωί (με βασικό θέμα την ανακεφαλαιοποίηση) και ξεχωριστό ραντεβού με τον κ. Σταθάκη στη 1 το μεσημέρι.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι, παρά τη μεγάλη απόσταση, θα υπάρξει τελικά κοινός τόπος, ενώ οι πληροφορίες φέρουν την ελληνική πλευρά να υποχωρεί τελικά στο θέμα της πώλησης μη εξυπηρετούμενων οφειλών σε ξένα funds σε ό,τι αφορά όμως, μόνον τα επιχειρηματικά δάνεια.

Το ασφαλιστικό

Το έτερο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο είναι εκείνο του ασφαλιστικού που, όμως, δεν πρόκειται να κλείσει στην τρέχουσα επίσκεψη της τρόικας.

Στην χθεσινή τους συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο  ποσοστικοποίηση των μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση των ασφαλιστικών δαπανών κατά 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά και αναλογιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.

Το νέο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας έχει οριστεί για το πρωί της Παρασκευής, ενώ η τελική συνολική πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως έχει προαναγγείλει το Μαξίμου, αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

΄Εως τότε αναμένεται να έχει εγκριθεί και η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και με βάση τα μηνύματα που έστειλε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις.