Τα «αμαρτωλά» κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο έλεγχος των τραπεζών και των διοικήσεών τους, αλλά και η μάχη ισχύος στο νέο τηλεοπτικό τοπίο συναντώνται στη νέα επεισοδιακή σύγκρουση κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα – μια σύγκρουση, που κορυφώθηκε αργά χθες το βράδυ με εκατέρωθεν πολεμικές διαρροές.

Ads

Αφετηρία για τη νέα έκρηξη στις – εξ αρχής θυελλώδεις – σχέσεις σχέσεις κυβέρνησης και κεντρικού τραπεζίτη αποτέλεσε η εισαγγελική έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου. Η εταιρία της κυρίας Νικολοπούλου, η Mindwork Business Solutions, ελέγχεται για προγράμματα διαφημιστικής προβολής του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε αναλάβει το 2011 σε συνεργασία με την εταιρία AGENDA AE.

Διαβάστε επίσης: 

Το timing της εφόδου

Ads

H έφοδος στα γραφεία της έγινε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ – το timing, ωστόσο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε πυροδότησε ακαριαία σενάρια και διαρροές περί πολιτικής σύγκρουσης.

Η έφοδος έγινε λίγες ώρες πριν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώσει και επισήμως  ότι «κόβει» το προτεινόμενο από την κυβέρνηση δίδυμο Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γεράσιμου Σαπουτζόγλου για την ηγεσία της Attica Bank, και ενώ ήδη η σχετική πληροφορία είχε διαρρεύσει και κυκλοφορούσε εδώ και μέρες στην αγορά.

Απαγόρευση χορήγησης δανείων από την Attica Bank

Από χθες το πρωί υπήρχαν επίσης έντονες διαρροές – οι οποίες διακινούντο κυρίως από την πλευρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας – ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπλοκάρει και την χορήγηση οποιουδήποτε περαιτέρω δανείου από την Attica Bank, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και εντοπίζονται «τρύπες» στην κεφαλαιακή της επάρκεια.

Η εν λόγω πληροφορία επιβεβαιωνόταν αργά χθες το βράδυ και από πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ελλάδας, η ανακοίνωση του επίσημου πορίσματος ωστόσο για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Οι ίδιες πηγές συνέδεαν ευθέως τις κινήσεις Στουρνάρα στην Attica Bank με την έφοδο στα γραφεία της συζύγου του, ενώ και η ίδια η Λίνα Νικολοπούλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι «πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές».

Στον αντίποδα, κυβερνητικοί παράγοντες απέκρουαν πλήρως κάθε συσχετισμό της έρευνας της Εισαγγελίας με τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, με πηγές του Μαξίμου μάλιστα να σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για την έφοδο και ενημερώθηκε από το τηλεφώνημα που του έκανε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας.

To τηλεφώνημα Στουρνάρα – Τσίπρα

Ο κεντρικός τραπεζίτης επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα όταν πληροφορήθηκε για την έφοδο στα γραφεία της συζύγου του και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμφότεροι συμφώνησαν ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν επηρεάζει τις σχέσεις κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος.

Το εν λόγω τηλεφώνημα, ωστόσο, δεν στάθηκε αρκετό για να εκτονώσει την ένταση και αργά το βράδυ, μόλις έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα απορρίπτει οριστικά την κυβερνητική εισήγηση για τη νέα διοίκηση της Attica Bank και προωθεί απαγόρευση χορήγησης δανείων από την τράπεζα, υπήρξαν αιχμηρές διαρροές κατά Στουρνάρα.

«Ο Στουρνάρας βάζει ασπίδα τις τράπεζες»

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια» και πρόσθεταν: «Ακόμη κι εαν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη διακινδυνεύει την τραπεζική ευστάθεια βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Εν ολίγοις, η μεν κυβέρνηση κατηγορεί τον Γιάννη Στουρνάρα ότι χρησιμοποιεί τις τράπεζες για να στηρίξει τις δικές του – πολιτικές και προσωπικές – σκοπιμότητες, ο δε κεντρικός τραπεζίτης υπονοεί ότι η έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του αποτελεί μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης στη μάχη για τον πολιτικο έλεγχο των τραπεζών.

Πίσω από όλα αυτά, δε, παραμένει πάντα ανοιχτή η βαθιά και μακρά κόντρα Μαξίμου και κεντρικού τραπεζίτη – μια κόντρα, στη διάρκεια της οποίας έχουν αποδοθεί πολλές φορές στον Γιάννη Στουρνάρα υψηλές πολιτικές βλέψεις. Πλέον πρόσφατη ήταν η αποκάλυψη το καλοκαίρι του περίφημου  δείπνου του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού – σημιτικού μπλοκ, όπου φέρεται να προτάθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα να ηγηθεί κινήσεων για να γίνει ο… επόμενος πρωθυπουργός.

Και χθες, άλλωστε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν τον κεντρικό τραπεζίτη ως το όχημα που χρησιμοποιεί το παλαιό επιχειρηματικό και πολιτικό σύστημα για να διατηρήσει, μέσω του ελέγχου των τραπεζών, και τον έλεγχο του οικονομικού παιχνιδιού.

Η εγγύηση της Attica στον Καλογρίτσα

Σ’ αυτό το πολεμικό και σύνθετο κάδρο, δε, κάποιοι εμπλέκουν και την παράλληλη μάχη για την αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου, υπενθυμίζοντας ότι η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε στην δημοπρασία ο ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, προερχόταν από την Attica Bank. Ο δε νέος τραπεζικός πόλεμος ήρθε εν μέσω ρεπορτάζ των κομμένων καναλιών (Star και Alpha) σύμφωνα με τα οποία το Πόθεν ΄Εσχες Καλογρίτσα δεν είναι επαρκές και σκοπεύει να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος για την άδεια με τραπεζικό δανεισμό αμφιβόλων εγγυήσεων.